19. Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova

Organizacijski odbor 19. po redu Dana hrvatske knjige i riječi – dana Balinta Vujkova odlučio je ovu, gotovo dva desetljeća dugu, najveću književnu manifestaciju u ovdašnjih Hrvata, organizirati poštujući i prateći preporuke i mjere svih nadležnih tijela u vezi s epidemiološkim mjerama zaštite od širenja zaraze koronavirusa. Tako će se ova priredba održati u više dana na više lokacija i na različite, sada prikladne načine uz veći broj suorganizatora za različite vrste publike i sudionika.
Dane hrvatske knjige i riječi otvorit će 26. rujna stručni skup za prosvjetne djelatnike pod nazivom »Organizacija rada tijekom izvanrednog stanja u odgojno-obrazovnim i obrazovno-odgojnim ustanovama« u prostorijama Etno-salaša Balažević u Tavankutu. O aktualnoj temi govorit će sedam predavača, a program organizira Fondacija za razvoj hrvatske zajednice u Srbiji Cro- Fond i Odbor HNV-a za obrazovanje.
Popularni program za učenike pod nazivom Narodna književnost u školi – u spomen na Balinta Vujkova Didu ove će godine činiti virtualni javni sat hrvatskoga jezika u četvrtak, 1. listopada, u koji će se škole uključiti preko YouTube kanala Hrvatske čitaonice. Organizatori vjeruju kako će i ovo biti zanimljiv način za uključivanje u program u kojem će se predstaviti nova, četvrta knjiga Izabranih djela Balinta Vujkova. Djeca naročito vole predstavu prema narodnoj priči te će moći vidjeti snimku predstave Razlinkavi zec u izvedbi učenika OŠ Matija Gubec iz Tavankuta.
Tradicionalna Multimedijalna večer bit će u znaku dodjela dviju nagrada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – nagrade Emerik Pavić za najbolju knjigu u 2019. godinu i trijenalne nagrade Antun Gustav Matoš za najbolju knjigu poezije u razdoblju od 2017. do 2019. godine. Jednoglasna je odluka Organizacijskog odbora da ove godine nagradu za životno djelo na području književnosti dobije Matija Molcer, pijanist, skladatelj, pjesnik, prevoditelj, slikar, kritičar i publicist. Ovim programom u petak, 9. listopada, s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Subotica završavaju ovogodišnji Dani hrvatske knjige i riječi – dani Balinta Vujkova. Prije ove večeri, u 18 sati, bit će položeno cvijeće na bistu Balinta Vujkova u središtu Subotice čime se želi očuvati kultura sjećanja prema našim velikanima.