26. Međunarodni festival kazališta za djecu

SUBOTICA – Dodjelom priznanja Mali princ za životno djelo u području stvaralaštva za djecu, u nedjelju, 22. rujna, u dvorani Dječjeg kazališta, počeo je 26. Međunarodni festival kazališta za djecu, jedan od najuglednijih europskih festivala toga žanra.
Tom je prigodom laureatu Malog princa, književniku Ranku Risojeviću, uručeno priznanje, a ova nagrada za životno djelo je glumici Branki Veselinović uručena nekoliko dana poslije njenog 101. rođendana. Festival je i ove godine okupio najaktualnije kazališne produkcije namijenjene djeci, a u natjecateljskom programu našlo se četrnaest predstava iz cijeloga svijeta (Srbije, Kine, Rusije, Koreje, Poljske, Italije, Njemačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Belgije i Crne Gore), po izboru selektora Festivala, prof. dr. Zorana Đerića. Svečano zatvaranje Međunarodnog festivala kazališta za djecu bit će održano večeras (petak) u subotičkom Dječjem kazalištu, s početkom u 20 sati. Ovom će prigodom biti proglašeni pobjednici i uručene nagrade sudionicima gostujućih predstava, i to za najbolju predstavu u cjelini, režiju, scenografiju, originalnu muziku, najbolje estetsko i tehnološko rješenje lutaka, glumačko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i nagrada za originalnost i fantaziju (opcijsko). Članovi žirija su Ranko Risojević (Bosna i Hercegovina), Senka Petrović (Srbija) i Olga Zaets (Rusija).
Međunarodni festival kazališta za djecu, čiji je organizator Otvoreno sveučilište iz Subotice, jedan je od najznačajnijih festivala u regiji koji više od četvrt stoljeća okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. S fokusom na lutkarstvo, ali i s prostorom za druge umjetničke forme, Festival kontinuirano pridonosi promociji i razvoju kazališta u Srbiji.