Ana Brnabić izložila program nove Vlade Srbije

»Srbija će nastaviti svoj europski put, jer Srbija pripada porodici europskih naroda i zemalja. Više od 65% stranih investicija u Srbiji su investicije iz zemalja članica EU. Više od 70% našeg izvoza se plasira u EU. Uz podršku EU gradimo mnoge infrastrukturne projekte i realiziramo javna ulaganja u škole, bolnice, gerontološke centre i slično. Čitava naša regija može biti dugoročno stabilna, bolje povezana i prosperitetna samo kao dio šire europske porodice. Europskoj uniji se može svakako mnogo zamjeriti, ali ona je najuspješniji mirovni projekt čitavog čovječanstva i, strateški, naša krajnja destinacija jeste u Uniji«, poručila je Brnabić.

Po završetku sjednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke, održane u nedjelju, 23. listopada, predsjednik Srbije i ove stranke Aleksandar Vučić saopćio je imena 23 buduća ministra u novoj Vladi mandatarke Ane Brnabić.

U prijedlogu programa Vlade za novi (ograničeni) mandat Brnabićeva se u prvih pola sata pohvalila uspjesima tijekom svoga prethodnog mandata, među ostalim –  brigom o zdravlju građana i borbom protiv covid-19,  otvaranjem tri nove bolnice (u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu), povećanjem plaća zdravstvenim radnicima, digitalizacijom i ulaganjima u rekonstrukciju i izgradnju zdravstvenih ustanova. Nadalje je istakla ekonomske pakete za podršku privredi i građanima tijekom pandemije u iznosu od blizu 9 milijardi eura, smanjenje nezaposlenosti, strane direktne investicije u visini 3,7 milijardi eura, nove autoceste, tvornice, rast investicija u istraživačke i razvojne centre, sofisticiranih poslova i proizvodnje, što znači, kako je rekla, kvalitetnije i bolje plaćene poslove. Rekla je kako je BDP u 2020. godini pao za samo 0,9%, a rast u 2021. godini je bio  7,5%.

Kao jedan od najvećih rezultata prethodne Vlade istakla je prvu brzu prugu u Srbiji od Beograda do Novog Sada, te je rekla kako je odmah nastavljena izgradnja brze pruge od Novog Sada do granice s Mađarskom, koja treba biti završena u mandatu ove Vlade te se priprema izgradnja brze pruge od Beograda do Niša.