Bišćević – Obećanja za sudjelovanje Hrvata u radu vlasti

Veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je nedavno u emisiji Studio N1 Live da je dobio obećanja od predstavnika vlasti da će predstavnici hrvatske zajednice ubuduće sudjelovati u radu Vlade Srbije, kao i pokrajinskih i lokalnih vlasti.
»Mislim da smo u posljednje vrijeme postavili temelje da počnemo otvarati vrata. Treba biti realističan, i dobro procijeniti naslijeđe naših odnosa, kao i sve što svaka strana nosi sa sobom. Posebno kada je riječ o odnosima od devedesetih naovamo. Ono što ohrabruje su posljednji razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, i sigurno je da smo po prvi put počeli slati poruke o potrebi dijaloga«, rekao je Biščević.
On je ocijenio kako je vrijeme da se izađe iz stagnacije u odnosima Srbije i Hrvatske, jer se nakon proteklih susreta visokih zvaničnika dvije zemlje – »nije ništa događalo« .
»Kada sam predao akreditive predsjedniku Vučiću ja sam rekao da je moj osnovni zadatak pokrenuti stvari s mrtve točke, biti realističan, i činiti to na jedan pragmatičan način. Bez medijske halabuke i visokih tonova. Trebamo ciljati područja gdje obije strane trebaju naći zajednički interes i konkretno raditi na unapređenju u tim područjima«, smatra veleposlanik Hrvatske.
Bišćevića raduje spremnost srpskih vlasti da uključe i hrvatske predstavnike u izvršnu vlast na republičkom i pokrajinskom nivou, kao i na nivou lokalnih samouprava. »Dobili smo takva obećanja u smislu da taj postupak nije direktno vezan za formiranje Vlade, nego mogućnost imenovanja«, istaknuo je on.