Blagdan Uznesenja BDM u Zemunu i proslava 40 godina svećeništva vlč. Joze Duspare

ZEMUN – Na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, u istoimenoj crkvi u Zemunu slavljena je sveta misa koju je predvodio apostolski nuncij mons. Luciano Suriani, predstavnik Svetog oca Franje u Srbiji. Prije euharistijskog slavlja župnik vlč. Jozo Duspara obratio se nazočnima, a osobito je pozdravio apostolskog nuncija i njegovog tajnika, srijemskog biskupa mons. Đuru Gašparovića, paroha Zemunske parohije Radu Jovića, braću svećenike i časne sestre te predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji. Ujedno, ovom prigodom nazočne je upoznao s poviješću župe koja se temelji na mjestu stare bogomolje.
»Ova župa će za manje od dvije godine obilježiti 300 godina od kada je 1721. obnovljena i od tada djeluje pod okriljem Blažene Djevice Marije«, kazao je vlč. Duspara.
Župa se ponosi stoljetnim doprinosom lokalnoj zajednici, čuvanjem katoličke vjere, iako je prolazila kroz teška vremena. Pridonosila je i povezivanju naroda koji žive u Zemunu. Ta povezanost se kroz povijest očituje dobrim odnosima s drugim vjerskim zajednicama koje su ovdje živjele i danas žive. Na kraju svog izlaganja vlč. Duspara je obećao da će skupa s vjernicima graditi mostove dobrih odnosa, očekujući također da u svakom momentu katolici budu vrjednovani kao ravnopravni građani.
Mons. Suriani se zahvalio domaćinima i podsjetio nazočne da je ovo najveći Marijin blagdan. Podsjetio je da kršćanske zajednice svuda na svijetu žive poseban odnos s Marijom i toliko je naslova koji joj se pripisuju. Sama Marija u epizodama iz evanđelja ljude vodi k Isusu. Ona je Majka Sina Božjega. Ona u podnožju križa postaje i našom Majkom, istaknuto je.
Ujedno ovim slavljem obilježena je i 40. obljetnica svećeništa vlč. Joze Duspare, na čemu su mu čestitali i sam nuncij, kao i biskup Gašparović, te drugi svećenici i nazočni vjernici.
Zbor Sveta Cecilija dao je svoj doprinos da svečano euharistijsko slavlje bude dostojno upotpunjeno prigodnim pjesmama, jer se kaže, tko pjeva – dvostruko moli.
Ovom prigodom je vlč. Duspara čestitao s. Ozani 60 godina redovničkog života, koja je iz Maribora došla ukrasiti crkvu za ovo slavlje.
Ovom svečanom slavlju nazočili su i predstavnici diplomatskog kora te političkoga, kulturnog i vjerskog života u Srbiji.