Broj turista između Srbije i Hrvatske raste, ali im je udio i dalje neznatan

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) i Turističke organizacije Srbije (TOS), broj turista između Srbije i Hrvatske ove godine bilježi rast, čak i u odnosu na rekordnu turističku 2019., s tim da je on duplo veći kada su u pitanju turisti iz Hrvatske koji posjećuju Srbiju. Ipak, i dalje više turista iz Srbije posjeti Hrvatsku negoli obratno.

U dosadašnjem dijelu godine, od 1. siječnja do 1. rujna turisti iz Srbije u Hrvatskoj su ostvarili 204.000 dolazaka i 1,3 milijuna noćenja, što u odnosu na lani predstavlja rast od 12 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima. Što se tiče dolazaka turista iz Hrvatske u Srbiju, prema dostupnim podacima za razdoblje od 1. siječnja do 1. kolovoza, broj dolazaka je 56.802 i 120.346 noćenja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od 26 posto u dolascima i 21 posto u noćenjima.

Turisti iz Srbije najčešće u Hrvatskoj posjećuju Istru, dok su turisti iz Hrvatske u Srbiji najbrojniji u Beogradu i Vojvodini.

Kada je najzastupljenija vrsta turizma u pitanju, ove dvije države se razlikuju – u Hrvatskoj je to odmor vezan uz more, dok je u Srbiji gradski.

Udio ovih turista u ukupnom turističkom prometu i jedne i druge države je i dalje mali. Prema dostupnim podacima za ovu godinu, srpski turisti u Hrvatskoj čine svega 1,2 posto svih turističkih dolazaka, dok kod noćenja zauzimaju 1,5 posto prometa. Vrijednosti su nešto veće kod udjela hrvatskih turista u Srbiji jer čine 6,6 posto u odnosu na broj ukupnih dolazaka i 5,6 posto noćenja.

Najviše stranih turista u Srbiju ove godine došlo je iz Rusije, Turske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Crne Gore i Bugarske. U Hrvatsku je ove godine najviše turista došlo iz Njemačke, Slovenije, Poljske i Austrije.

U Hrvatskoj je od 1. siječnja do 1. rujna ukupno zabilježeno više od 16 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja, a u Srbiji od 1. siječnja do 1. kolovoza skoro 859.000 dolazaka i 2,1 milijun noćenja. Okvirno, s obzirom na to da se podaci ne mogu do kraja uspoređivati jer nije isto razdoblje, Hrvatska je u odnosu na Srbiju ove godine imala 19 puta više turista.