Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

Četvrti i posljednji ovogodišnji nastavak Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini održan je 21. prosinca u Art kinu Lifka u Subotici. Ovoga puta prikazan je sjajan znanstveno-fantastični igrani film za djecu Moj dida je pao s marsa. Iako je film namijenjen djeci viših razreda osnovne škole, slobodno ga mogu pogledati i mlađi, pa i oni stariji školarci, ali i odrasli. Film redatelja Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića okupio je sjajne glumce, od kojih se glavna glumica Lana Hranjec našla u ulozi Une. Osim nje tu su još i Ozren Grabarić, Alex Rakoš, Nils Ole Oftebro, Petra Polnišova, Sven Barac, Tonka Kovači.
Naizgled običan život djevojčice Une sasvim se preokrenuo kada njezinog djeda otmu vanzemaljci. Una u potrazi za djedom, u podrumu kuće otkriva da je i sam djed vanzemaljac čiji se brod davno srušio na Zemlju, a tu je ostao i njegov pilot, mali mrzovoljni robot, kojega kasnije naziva Dodo. Njih dvoje imaju manje od 24 sata pronaći i spasiti djeda. U ovoj akciji spasvanja Dodo i Una postaju prijatelji ili kako Una u fimu objašnjava – frendovi, te šalju poruku kako je prijateljstvo moguće i u različitosti, te da ljubav, uz iskrenost može pobijediti sve.
Najsuvremenije filmske tehnike i glazbeni efekti, do sada u hrvatskoj kinematografiji nezabilježeni, daju poseban ugođaj. Ova neobična avantura snimljena je prema motivima kratke priče Irene Krčelić Moj dida je vanzemaljac.
Film je rađen u produkciji Studio dim i koprodukciji: Senca Studio (SI), MasterFilm (CZ), Fabrika (BA), Wady Films (LU), Artileria (SK), Filmbin (NO), HRT (HR).
Iako je najavljeno kako će se gledatelji moći upoznati s glavnom glumicom i porazgovarati s njom, ona zbog bolesti nije mogla doći, te se djeci kratko obratio redatelj Branko Ištvančić, koji je i organizator ovoga projekta.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u suradnji s Art kinom Lifka u Subotici i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih redatelja.