Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini

TAVANKUT – Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini počinje projekcijom dokumentarnog filma Dužijanca koja će se održati u nedjelju 1. rujna, na Etno salašu Balažević u Tavankutu u nedjelju u 20 sati. Redatelj filma je Branko Ištvančić koji uz autora teksta Alekseja Pavlovskog potpisuje scenarij. Projekcija se održava u povodu Dana Grada Subotice, a ulaz je besplatan.
Dokumentarni film Dužijanca tijekom 2017. godine, snimala je ekipa HRT-a u Subotici, i to sve događaje počevši od Blagoslova žita, Natjecanja risara i centralne proslave Dužijance. Film u trajanju 50 minuta donosi priču o nastanku Dužijance, njenom razvitku, opstanku i organiziranju kao obiteljske proslave i kao javne crkvene i gradske manifestacije.
Odlukom međunarodnog žirija 21. Međunarodnog festivala turističkog filma ITF’CRO dokumentarni film Dužijanca proglašen je najboljim filmom u kategoriji do 60 minuta. Film Dužijanca premijerno je emitiran u programu HTV-a u dva dijela, 2. i 9. kolovoza 2018. godine.
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini održava se u organizaciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba u partnerstvu sa ZKVH-om, u suradnji s HKPD Matija Gubec iz Tavankuta i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih redatelja i Ministarstva vanjskih poslova