DANAS UŽIVO NA NAŠOJ FB STRANICI: Prijenos primopredaje kuće bana Jelačića i praznika hrvatske zajednice!

Proslava jednog od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića bit će održana danas u Petrovaradinu. Svečano euharistijsko slavlje koje će predvoditi srijemski biskup mons. Đuro Gašparović bit će u crkvi sv. Jurja u Petrovaradinu u 17 sati, nakon čega će uslijediti svečana primopredaja spomen-doma bana Josipa Jelačića i svečana akademija u atriju Biskupijskog doma. Zbog epidemioloških mjera i protokola visokih uzvanika mogu nazočiti samo uzvanici s pozivnicama.
Podsjetimo, rodna kuća bana Jelačića bit će predana na uporabu hrvatskoj nacionalnoj zajednici, a kupnju kuće financirala je država Srbija, izdvojivši za tu namjenu 600.000 eura. Svečanoj primopredaji objakta i proslavi praznika nazočit će visoki dužnosnici iz Srbije i Hrvatske, među kojima i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.
Na našem Facebook profilu moći ćete uživo pratiti video prijenos dijela mise iz crkve sv. Jurja i svečane primopredaje spomen-doma bana Jelačića, te cijele svečane akademije koja se održava u atriju Biskupijskog doma. Na akademiji će se obratiti visoki dužnosnici, a u kulturno-umjetničkom programu nastupit će: HKPD ‘Jelačić’ iz Petrovaradina, Aleksandar Alač, HKC ‘Bunjevačko kolo iz Subotice’ i ‘Kraljice Bodroga’ iz Monoštora.