Dani domaćeg filma u Subotici

U okviru manifestacije Dani domaćeg filma, koja će se održati u 26 gradova u Srbiji, u organizaciji Filmskog centra Srbije i partnera – DOK Srbija i lokalnih kina i kulturnih centara, biće prikazan dokumentarni film u kinu Eurocinem u Subotici. u petak, 29. listopada u 17 sati film s glazbenom temom “Victoria, 15” mlade redateljice Mine Petrović koja će gostovati na projekciji. Ulaz na ovaj događaj je slobodan! Ovaj program ima za cilj promovirati domaće dokumentarne filmove koji nisu imali široku kino distribuciju, a zaslužuju da budu pogledani.
Victoria (15) je heavy metal bubnjar iz malog srpskog grada Smedereva. Njezini interesi i ambicije ispunjavaju svoj puni potencijal tijekom Rock kampa za djevojčice 2017. godine. Tamo stekne puno prijatelja, a kamp joj sprema veliko iznenađenje koje rezultira međunarodnom suradnjom i putovanjem u inozemstvo tijekom ljeta 2019. godine. Nakon svega toga vraća se u rodni grad za početak nove školske godine i to je malo pogađa. No sjećanje na iskustvo na Islandu motivira je da nastavi svirati bubnjeve, pohađati školu i druge aktivnosti.
Mina Petrović rođena je 1991. godine u Beogradu. Završila je Srednju školu za dizajn (2010), kao i preddiplomski i master studij Filmske i TV montaže na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu (2014/2020). Masterirala je svojim prvim dugometražnim dokumentarnim filmom “Victoria, 15” i pisanim radom pod nazivom “Desetljeće razvoja glazbenog dokumentarca”, s prosjekom 10,00. Dobitnica je nagrade za najbolju montažu za film “Blizanci satkani od sna”, redatelja Seada Šabotića i Lee Vahruševa, na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs (2020.) kao i nagradu za najboljeg montažera 2020. godine “Marko Glušac “ na Festivalu autorskog filma. Njezin debitantski dokumentarac “Victoria, 15” dobio je posebno priznanje na Dok’n’Rhythm festivalu (2020.). Iste godine se pridružio UFUS-u (Udruženju filmskih umjetnika Srbije) kao redatelj dokumentarnih filmova i stekao status samostalnog umjetnika. Montirala je dugometražni dokumentarni film “Bedem” (2021.), redatelja Marka Grbe Singha, koji je svjetsku premijeru imao na 74. izdanju Locarno Film Festivala.
Manifestacija Dani domaćeg filma održat će se 29. i 30. listopada u više od 40 kina širom Srbije.