Djelatnici I. Gimnazije Zagreb u posjetu Matici

Djelatnici I. Gimnazije Zagreb, u okviru trodnevnog turističkog posjeta Subotici i Tavankutu, posjetili su u utorak, 29. kolovoza, Hrvatski dom – Maticu.

Njih su primili predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata koji su ih upoznali s radom navedenih profesionalnih institucija ovdašnjih Hrvata, a gostima je prikazan i kratak promidžbeni film o povijesti Hrvata na ovim prostorima, te o pravima koja ostvaruju.

Djelatnike zagrebačke I. Gimnazije, njih trideset dvoje, predvodila je ravnateljica Dunja Marušić-Brezetić koja je za naš tjednik istaknula da je povod njihova posjeta, osim turističkog obilaska grada, i želja za upoznavanjem institucija ovdašnje hrvatske manjine, njihove tradicije i kulture, a budući da su smješteni u Tavankutu, obišli su i OŠ Matija Gubec u kojoj se provodi i nastava na hrvatskom jeziku.

Na ovom je susretu spomenuta i mogućnost suradnje.

»Jako rado bismo ostvarili neku međunarodnu suradnju i razmjenu. S obzirom na dob naših učenika, optimalno bi bilo da to isto budu srednjoškolci, gimnazijalci, a onda bismo se s kolegama dogovorili o kojoj bi se vrsti razmjene radilo. Možemo sportsku suradnju, debatnu, kulturno-umjetničku, imamo i zadrugu u kojoj provodimo razne radionice, u svakom slučaju ima raznih mogućnosti. Možda u budućnosti možemo realizirati i neki Erazmus projekt«, kaže ravnateljica I. Gimnazije Zagreb Dunja Marušić-Brezetić.

.

.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice