Dodijeljene nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos europskoj kinematografiji

Svečanom ceremonijom u kinu EuroCinema u Subotici otvoren je 27. Festival europskog filma Palić, koji će trajati do 18. rujna. U uvodnoj festivalskoj večeri dodijeljene su nagrade “Aleksandar Lifka” za doprinos europskoj kinematografiji – glumica Mirjana Karanović u kategoriji domaćih, a mađarska redateljica Ildiko Enjedi u kategoriji stranih stvaratelja. Talijanska urednica i redateljica Sara Fgaier nagrađena je nagradom “Underground Spirit” za izvanredan rad na polju neovisnog filma. Nakon svečane ceremonije premijerno je izvedena realizacija filma “Ime naroda” redatelja Darka Bajića u produkciji Zillion filma, u nazočnosti filmske ekipe.
Radoslav Zelenović, direktor Festivala europskog filma Palić, komentirao je organizaciju ovogodišnjeg festivalskog izdanja na konferenciji za novinare drugog dana festivala: “Čini mi se da ćemo naš festival početi računati ove godine, kao neku vrstu njegove nove ere.” Najvažnije je da postoji festival i da će se on održati. Ne samo kao festival kontinuiteta, već prije svega kao festival fantastičnog iskustva, gdje smo svi iz organizacije pokazali da i u najkompliciranijim, najtežim uvjetima možemo napraviti festival. ”
Na svečanosti otvorenja, direktor festivala Radoslav Zelenović uručio je nagradu “Aleksandar Lifka” našoj proslavljenoj glumici Mirjani Karanović. Na konferenciji za novinare rekla je: “Festival europskog filma Palić apsolutno je postao prepoznatljiv, ne samo kod nas, već i u cijeloj regiji, jer prvenstveno promiče autorski film i kreativno razmišljanje o stvarnosti u kojoj živimo.” To su posebni filmovi koje je teško vidjeti na nekim drugim mjestima. ” Legendarna glumica osvrnula se i na nagradu koju je sinoć dobila na otvaranju festivala: “U posljednjih nekoliko godina počela sam primati nagrade za životno djelo. Kad ste mladi i primite nagradu, to je svojevrsni poticaj i podrška za budućnost. Takve nagrade govore da je sva moja energija koju sam uložio u ono što sam radio, koju još imam za ovaj posao, spremnost za osvajanje novih prostora u umjetničkom svemiru, posebno na filmu, zapravo moja karijera. Čini se da ta nagrada govori da sam bio dobar. ”
Filmski centar Srbije podržao je Festival europskog filma na Paliću. Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i direktor FCS-a Gordan Matić koji je na konferenciji za novinare naglasio: “Festival Palić vrlo je važan za infrastrukturu kinematografije u Srbiji.” Mislim da je to jedna od najvažnijih poluga u tom lancu festivala koji se održavaju u našoj zemlji “. Što se tiče aktivnosti Filmskog centra na oživljavanju filmskog života u zemlji, Matić je dodao: “Komisije počinju raditi za jesenski termin natjecanja.” Imamo i nova natjecanja koja će biti objavljena prvi put. Za premijeru je pripremljen velik broj filmova, a sada svi čekaju pravi trenutak. Mislim da ćemo imati ozbiljan broj sjajnih filmova koji će vrlo brzo doći do publike. “

Foto: Ivica Vojnić