Dodjela uvjerenja o stečenom znanju iz hrvatskog jezika, kulture i književnosti

Svi polaznici protekle školske godine 2022./2023., njih 20 uspješno su završili Lektorat hrvatskog jezika, te položili ispite iz Hrvatskog jezika I., Metodike – hrvatski jezik u nastavi i predškolskom odgoju, Hrvatska kultura i društvo, te Hrvatski jezik II. i time stekli kompetencije potrebne za uspješno izvođenje nastave na hrvatskom jeziku u školi ili vrtiću. Njima je, sinoć, u Hrvatskom domu – Matici upiličena dodjela uvjerenja o završenom programu za stjecanje kompetencija iz hrvatskog jezika, kulture i književnosti s metodikom rada.

»Željeli smo ovim povodom upriličiti svečanu dodjelu uvjerenja za završen lektorat hrvatskog jezika, kulture i književnosti. Za ovih pet godina lektorat je položio 61 polaznik, a među njima su odgojitelji, učitelji, nastavnici izbornog predmeta hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture, nastavnici različitih predmeta, profesori, polaznici glazbenih predmeta, ravnatelji škola…«, istaknula je predsjednica Odbora za obrazovanje Nataša Stipančević.

Po njenim riječima polaznici koji su prošli tijekom ovih nekoliko godina Lektorat su bili iz različitih mjesta u Vojvodini.

Također, kako je Stipančević istaknula Hrvatsko nacionalno vijeće podržava i raduje se svakom novom polazniku, jer je i jezična stručnost kadra od iznimne važnosti za kvalitetno sprovođenje nastave na hrvatskom jeziku.

Ovom prilikom najavljena je i nova, šesta generacija polaznika, koja će započeti s radom početkom nove akademske godine.

»Drago mi je da smo ovo priveli kraju. Uz rad smo se i družili i ono što moram istaknuti jeste da su polaznici bili različitih struka, te su i predavanja i rad bili puno življi. U prvom semestru su položili dva kolegija, a u drugome tri, jedan obvezan i dva izborna koja su se ticala kulture, književnosti i povijesti općenito unutar Hrvatske. Ovo je meni druga i do sada najveća generacija, te strukovno najšarenija. Moram priznati da je ova generacija bila zanimljiva, mada sam i sam imao već saznanje o tome što očekivati i što je ono što će njima konkretno koristiti. Ovo je jedno pozitivno iskustvo i nadam se da će sve ono što su naučili uspješno primjenjivati u radu«, istaknuo je lektor Perica Vujić.

Ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća dodjeli uvjerenja je nazočila i predsjednica IO HNV-a Karolina Bašić, koja je okupljenima čestitala na uvjerenju i što ulažu u sebe i svoje obrazovanje, a time doprinose i kvaliteti nastave na hrvatskom jeziku u školama i vrtićima u kojima rade.

Lektorat hrvatskog jezika, kulture i književnosti sprovodi se u sklopu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.