Drugi Kaleidoskop kulture u Novom Sadu

PETROVARADIN – Šetnjom kroz Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, u subotu, 24. kolovoza, počeo je ovogodišnji Kaleidoskop kulture kada je veliki broj Novosađana, kao i gostiju ovog grada uživao u programu posvećenom kulturnoj baštini i arhitekturi Novog Sada. »Šetnja kroz naslijeđe« počela je s mjesta nekadašnje »Novosadske kapije« kada su posjetitelji putem vizualne projekcije mogli vidjeti kako je izgledala ta čuvena kapija srušena nakon Prvog svjetskog rata. Moderator programa bio je novinar Miroslav Farkaš koji je govorio o glavnoj zvijezdi tog performansa, »Novosadskoj kapiji«, kao i o drugim kapijama Podgrađa.
Subotnja šetnja je vodila publiku do određenih točaka Podgrađa, uz stručno upoznavanje s najvažnijim objektima Petrovaradinske tvrđave, Šajkaškim bataljonom, kućom bana Jelačića, arhitekturi Podgrađa, kao i o ličnostima i zanimljivim pričama koje taj dio grada krije.
Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić govorio je o Šajkaškom bataljonu, a za HR ističe kako događaji ovakvog tipa afirmiraju Podgrađe i kulturno naslijeđe Novog Sada.
»Ono što je veoma važno i lijepo kod ovakvih događanja jeste to što se promet zaustavi makar i privremeno. To je fantastično, jer sada dolazi do izražaja Podgrađe, fasade koje smo obnovili, sada se osjeti koliko Podgrađe diše«, kaže Jokić.
Jedna od glavnih točaka tijekom šetnje bila je i kuća bana Jelačića o kojoj je govorila arhitektica konzervatorica iz Zavoda za zaštitu spomenike kulture Slobodanka Babić koja se Petrovaradinskom tvrđavom i Podgrađem kao sastavnim dijelom tvrđave bavi već preko 20 godina. Ona je za naš list istaknula arhitekturu 18. stoljeća koja je, kako kaže, fantastična jer je sačuvana gotovo u potpunosti.
»Prava je rijetkost, ne samo kod nas nego i šire, da je čitava takva urbana cjelina sačuvana, a kuća bana Jelačića spada u najstarije objekte i u prve faze izgradnje tvrđave. Izuzetno je interesantna, neobična po svojoj arhitekturi, naročito zbog tog mansardnog krova. To je bila kuća u kojoj je službovao i živio otac bana Jelačića, koji je bio visokorangirani austrijski oficir. Ban Jelačić se tu rodio 1801. godine i iste godine je i kršten u crkvi Svetog Jurja tako da je kuća poznatija kao kuća bana Jelačića. Mi smo je obnavljali 2012. godine, to je bilo jedno izuzetno iskustvo kada smo shvatili da je to kuća koja je u više navrata rekonstruirana i svi ti tragovi još i dalje postoje ispod te sad plave fasade«, objasnila je Slobodanka Babić.
Nakon »Šetnje kroz naslijeđe«, posjetitelji su uz projekciju filma Slučaj Petrovaradin saznali nešto novo o obnovi Podgrađa i o Petrovaradinskoj tvrđavi. Taj film je dio projekta Slučaj Petrovaradin: Upravljanje povijesnim gradskim predjelima, koji za cilj ima ponuditi model za upravljanje tim kulturnim dobrom, a koji će poslužiti kao primjer i za druga kulturna infrastrukturna naslijeđa. Tijekom cijeele večeri trajala je multimedijalna izložba Banovina 80 u ulici Lisinskog kojom se obilježava 80 godina od osnivanja Banovine. Izložbu se može pogledati i tijekom rujna. Program koji se očekivano odužio, odveo je radoznale posjetitelje ispred Beogradske kapije gdje su glumci iz Šabačkog pozorišta odigrali predstavu Bacači prstiju u režiji Bojana Đurđeva.
Na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući povodom najave drugog Kaleidoskopa kulture, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kazao kako će ta manifestacija od 24. kolovoza do 30. rujna, kroz zajedničku kulturu stvaralaštva, na više od 80 lokacija pretvoriti Novi Sad u »grad scenu«.
»Nama je najvažnije da što veći broj građana uključimo i da građani budu nosioci različitih projekata, da budu dio različitih dešavanja i da približimo kulturna dešavanja građanima. Ovo nije pitanje nekog elitističkog koncepta, ovo je osmišljeno u kontekstu da kultura pripada građanima, Novosađanima i da prikažemo da je kultura najbolji dio Novog Sada«, kazao je Vučević.
Sljedeći spektakl na otvorenom u okviru Kaleidoskopa kulture će biti Filmharmonija koja spaja nemi film jednog od najvećih komičara svih vremena Charlijea Chaplina i glazbu Zagrebačke filharmonije koja će se održavati 3., 4. i 5. rujna od 20 sati u Parku prisajedinjenja. Novosađanima i gostima će biti predstavljena dva Chaplinova nema filma Cirkus i Mališan čiju projekciju će uživo pratiti 50 glazbenika. Projekcija filma pod zvijezdama je euopski prekogranični projekt Hrvatske i Srbije, u kome je partner Muzička omladina Novog Sada.
Primijenjena umjetnost će kroz Kaleidoskop oživjeti i Željezničku stanicu. Pobjednici 14. Praškog kvadrijenala, najznačajnije svjetske manifestacije posvećene scenografiji i scenskom prostoru, bit će predstavljen Novosađanima od 21. do 23. rujna. Projekt Ove zgrade govore istinu sastoji se iz nekoliko dijelova, što znači da će publika imati prilike vidjeti različite umjetnosti u autentičnom prostoru Željezničke stanice – izložbu, performans, kratak video Kino kultura.
Među događajima koji pokazuju autentičnost Kaleidoskopa bit će i svojevrsno književno jutro u okviru Međunarodnog festivala proznog stvaralaštva Prosefest. Taj će se događaj odigrati na čuvenoj Najlon pijaci.
Kaleidoskop kulture će i ove godine okupiti više od 60 organizacija, s ciljem razvoja publike, povećanja vidljivosti kulturnih programa, kako bi Novi Sad spremno dočekao godinu titule Europske prijestonice kulture. Njegov cilj je da, drugi put zaredom, poveže prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umjetnike, ali i same građane. Jedinstvena slika raznolikosti Novog Sada bit će prikazana kroz Kaleidoskop će ove godine kroz više od 400 programa predstaviti jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada.