DSHV poziva na pomoć Srijemskoj biskupiji

Stupivši u kontakt sa svećenicima i vjernicima u župama u Srijemu od dana početka nedavnih olujnih nevremena, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pratio je i redovito izvješćivao javnost o štetama koje su pretrpjeli crkveni objekti u Srijemskoj biskupiji. Štete su registrirane na crkvama, župnim domovima, kapelama, sakralnim spomenicima (križevima) i crkvenim dvorištima. Tijekom službene posjete predsjednika naše stranke i ministra u Vladi Republike Srbije Tomislava Žigmanova srijemskom biskupu koadjutoru Fabijanu Svalini, prezentirani su podaci prema kojima u Srijemskoj biskupiji, koja ima 29 župa, oštećenja od nevremena postoje na 21 župnoj ili filijalnoj crkvi: Laćarak (s filijalom u Staroj Binguli), Ruma, Irig, Golubinci (i filijala Stara Pazova), Putinci, Srijemska Kamenica, Čerević (i filijala Neštin), Petrovaradin (sve tri župe), Erdevik – koji je najozbiljnije stradao (i filijala Ljuba), Gibarac, Morović, Kukujevci, Šid, Sot i Hrtkovci.

Štete su nastale lomljenjem, rušenjem i pomjeranjem crijepova, limenih dijelova krovova, rušenjem križeva, krivljenjem tornjeva, električnih stubova, rušenjem stabala ili grana (na objekte i na tlo) i lomljenjem prozora.

Znajući kako je Katolička Crkva, njezini svećenici i vjeroučitelji, te redovnice i redovnici koji ovdje djeluju važan integrativni element koji međusobno povezuje hrvatski narod u Srijemu te djeluje proaktivno i suradnički na povezivanju sa onim dijelom našega naroda koji je protjeran prije tri desetljeća iz Srijema, DSHV poziva sve svoje članove i simpatizere da u izazovima nepredvidivih vremenskih prilika budu solidarni i s potrebama obnove oštećenih crkvenih objekata te onih koji se svakodnevno koriste za zajedničke potrebe župa u Srijemu. DSHV će, u svrhu toga, namijeniti novčani iznos za ove potrebe. Molimo katoličke vjernike da izdvajaju više za milodare na liturgijama, a sve ljude dobroga srca da se neposredno obarate župama i ponude novčanu ili pomoć u radu, alatima i strojevima pri čišćenju posljedica nevremena.

 

Novčana sredstva se mogu uplatiti na:

 

  • dinarski račun Srijemske biskupije: 340-19411-91 (primatelj: Srijemska biskupija, Štrosmajerova 20, Petrovaradin)
  • devizni račun sa ovim podacima: IBAN: Erste Bank Novi Sad Srbija, RS35 3400 0000 0001 941191, SWIFT GIBARS22 s naznakom: „Za saniranje šteta od nevremena“.

 

U ime svih Hrvata koji žive u Srijemu, a imajući u bliskoj prošlosti iskustvo pomoći u nevolji onim unesrećenima koji žive daleko od nas, svima i ovoga puta zahvaljujemo na izraziuma konkretne solidarnosti.

 

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov