Dužijanca u Mirgešu

MIRGEŠ – Dužijanca u Mirgešu, malome mjestu nadomak Subotice, održana je u nedjelju 4. kolovoza u mjesnom Domu kulture. Iako ovo mjesto još uvijek nema katoličku crkvu, svake godine Mirgešani se okupe kako bi zahvalili Bogu za kruh svagdašnji, za darove i plodove zemlje koju marljivo obrađuju.
Misno slavlje predvodio je mladomisnik, župni vikar u Bajmaku vlč. Luka Poljak u koncelebraciji župnika župe sv. Roka iz Subotice i predsjednika UBH Dužijanca mons. dr. Andrije Anišića.
U prigodnoj homiliji vlč. Poljak je govorio o smislu života, o posjedovanju i ulaganju te je potaknuo okupljene na dublje promišljanje o Dužijanci »… I među nama postoje mnogi koji žele Dužijancu podijeliti, poput dva brata koji žele podijeliti baštinu, a čija je pohlepa za čašću zaslijepila mnoge. Međutim oni se ne bogate u Bogu. I njima će se postaviti pitanje: A to što si pripravio čije će biti? Nisi pripremio dušu za zahvalu Bogu, nego si okrenuo dar Božji u svoju vlastitu korist i vlastitu čast. Dužijancu si odvojio od Boga, kako bi sebi stvorio čast i uspjeh. Ali dragi Bog ima zanimljiv smisao za humor, jer taj uspjeh jeste i ostat će samo zemaljski. Onaj koji propada i koji umire, koji je isprazan…« kazao je Poljak i dodao »Poruke su vrlo jasne: nije grijeh imati, nego je grijeh i ludost misliti i živjeti tako kao da nam je život u posjedovanju. Život je puno više. Život je spoznaja da je sve što imamo dar Božji. Nije grijeh imati posjed, nego je grijeh radi posjeda zamrziti svoga brata ili sestru. Nije grijeh imati i posjedovani, nego kada to što imam stavljam ispred ili iznad Boga i bližnjega. Nije grijeh obnavljati običaje i čuvati baštinu, da pače, pohvalno je. Ali je grijeh ako se ulaže samo u ono materijalno, a ne u čovjeka. Nije grijeh ulagati u našu ljepotu, ako će se iz te ljepote jasnije pokazati i zasjati dobrota i ljepota Božja. Nije grijeh voljeti Dužijancu, ako će ta zahvala doći iz dubine našega bića i zaoriti Božjim domom, nego je grijeh Dužijancu uzeti Bogu i zahvaljivati se zemaljskim vladarima. Dobrota Gospodina našega neka bude nad nama«.
Dunja Juhas i Relja Gazdek bili su ovogodišnji mali bandaš i bandašica u Mirgešu, koji su imali ujedno i ulogu velikog bandaša i bandašice, ali kako je rekao mons. Anišić bit će oni i veliki, a sada su se kao prvopričesnici spremno odazvali nositi ovu važnu ulogu u svome mjestu.
Križ u ovome selu je mjesto okupljanja, a on se kao simbol vjere našao i na ovogodišnjoj kruni Dužijance – slici od slame koju je izradila slamarka Marija Dulić.
Svečanost su svojom nazočnošću upotpunili i risari i risaruše, koji su ove godine sudjelovali na Takmičenju risara, te je nakon mise uslijedio scenski prikaz pogodbe risa, a potom i tradicionalno bandašicino kolo. Goste u kolu zabavljao je ansambl Amajlija.