Dvjesto godina od rođenja skladatelja hrvatske himne Josifa Runjanina

Prije točno dvjesto godina, 8. prosinca 1821. godine u Vinkovcima rođen je autor melodije službene himne Republike Hrvatske Josif Runjanin. Podrijetlom je iz pravoslavne obitelji, djed mu je bio svećenik Srpske pravoslavne crkve. Pučku školu je pohađao u Vinkovcima i Srijemskim Karlovcima nakon čega se školovao za vojničko zvanje. U vojsci Habsburške Monarhije dosegao je čin potpukovnika, a tijekom svoje vojničke karijere sudjelovao je u brojnim ratnim pohodima. Kao predstavnik Prve banske pukovnije ušao je 1865. godine u Hrvatski sabor. Dok je kao carski kadet služio na Banovini u Glini, stekao je glazbenu naobrazbu kod vojnog kapelana te naučio svirati glasovir. Tamo je često zalazio u društvo ilirskih rodoljuba koji su održavali književne skupove i čitali radove ilirskih pisaca. Na tim skupovima prvi je puta čuo za pjesmu Horvatska domovina Antuna Mihanovića. Stihovi su mu odmah prirasli srcu te je na njih skladao melodiju. Skladba je prigodom velike izložbe Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva 1891. godine neslužbeno izabrana za hrvatsku himnu.
Josif Runjanin je autor još nekoliko skladbi, od kojih je osobito popularna bila Ljubimo te naša diko, skladana na temelju motiva arije iz Donizettijeve opere Ljubavni napitak. Ta skladba ima podnaslov Hrvati svome banu, a spjevana je u čast Josipu Jelačiću.
Josif Runjanin je nakon umirovljenja živio u Novom Sadu gdje je i preminuo 1878. godine, u 57. godini svoga života, gdje je i pokopan na Uspenskom pravoslavnom groblju. Uspomenu na skladatelja himne Republike Hrvatske od osnutka, 20 godina, njeguje Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina, koje je brinulo i o njegovom grobu.
Na inicijativu institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji, ove je godine Grad Novi Sad obnovio njegov nadgrobni spomenik. U okviru obilježavanja praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji 17. prosinca 2021., a u povodu 200. obljetnice Runjaninova rođenja, predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji i predstavnici srpske zajednice u Republici Hrvatskoj zajedno će položiti vijence na njegov grob.

Foto/izvor: HNV