FB performans Ivana Ivkovića Ivandekića

Amaterski fotograf i autor šaljivih priča Ivan Ivković Ivandekić priredio je 5. rujna na svojem Facebook profilu »performs« posvećen, kako sam navodi, nekadašnjem životu bunjevačkih Hrvata. U formi video objava, Ivandekić je kazivao ulomak iz svoje monodrame Moja Luca, stihove Vojislava Sekelja i Tomislava Žigmanova te izveo dijelove nekoliko bunjevačkih plesova – Novi rokoko, Gajdaško kolo i Bunjevačko momačko kolo.
Performans je snimljen na salašu Martina Gabrića na Hrvatskom Majuru, naselju u blizini Subotice. Ivković Ivandekić kaže kako je ovaj program planirao izvesti »uživo«, ali ga je zbog epidemioloških mjera preselio na društvene mreže.
»Performans je ustvari podjećanje na duh jednog vremena – salašarski život i ikavski govor bunjevačkih Hrvata, a sve to danas nestaje. Ostaje samo u sjećanjima. Iskoristio sam novi medij Facebooka i kratku video formu da to ispričam. Nekima je to sve poznato, ali ima i novih generacija koje to ne poznaju, pa sam ih možda zainteresirao za ovu temu«, kaže Ivković Ivandekić.