Forum mladih hrvatskih manjina u Pečuhu

Danas (1. rujna) započinje trodnevni Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina. Ovogodišnji Forum je šesti po redu i održava se u Pečuhu u organizaciji Ureda Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj i Hrvatske matice iseljenika. Među mladim pripradnicima hrvatskih manjinskih zajednica prisutni su i Hrvati iz Srbije – Ana Francišković iz Subotice uposlenica Hrvatskog nacionalnog vijeća i Hristina Štimac iz Rume, vijećnica HNV-a.

Tema Foruma je »Mladi manjinskih zajednica – između civilnog društva i političkog predstavljanja«, jer organizatori ističu kako su upravo mladi nositelji i kreatori svog aktualnog, a osobito budućeg nacionalnog identiteta u svojem okruženju. »Danas je pred njima čitav niz izazova u izboru između više mogućnosti. Suočavaju se s problemom vlastitog nacionalnog identiteta i njegove moguće ugroženosti u temeljnim sferama identiteta – jezik, kultura, religija, običaji – kao i sa socijalnim potrebama asimilacije i (re)integracije. Koliko su angažirani i pomažu li im organizacije civilnog društva i lokalna, odnosno državna politika u promicanju zajedničkih interesa i ostvarivanju individualnih inicijativa u potrazi za javnim potrebama?«, navode organizatori.

Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina oblik je druženja mladih pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica tijekom kojega navedeni stječu nova znanja i vještine putem radionica, predavanja i razmjene iskustava. Isto tako sudionici stječu nova znanja i spoznaje vezane za kulturu i naslijeđe hrvatske manjinske zajednice koja je domaćin Foruma.