Gimnazijalci se plasirali na drugu razinu kviza

»Petak trinaesti« je za neke možda nesretan dan, ali za učenike hrvatskih odjela Gimnazije Svetozar Marković koji su sudjelovali na prvoj, školskoj razini kviza znanja i kreativnosti Čitanjem do zvijezda svakako nije, budući da su se svi prijavljeni plasirali na narednu, regionalnu razinu kviza.
Prema informaciji dobivenoj od organizatora natjecanja, Hrvatske mreže školskih knjižničara, prvoj, školskoj razini kviza znanja i kreativnosti pristupila su 424 srednjoškolca diljem Hrvatske i Subotice među kojima su i 22 učenika hrvatskih odjela iz Gimnazije Svetozar Marković, Politehničke škole i Srednje medicinske škole u Subotici. Oni su imali 40 minuta za odgovoriti na 50 pitanja postavljenih iz knjige Douglasa Adamsa Vodič kroz galaksiju za autostopere što je bila tražena literatura za ovu razinu natjecanja. Bodovni prag za prelazak na narednu razinu kviza bio je osvojenih 30 i više bodova, odnosno 60% i više točnih odgovora. Od ukupno 22 prijavljena srednjoškolca iz Subotice ovaj uvjet je ostvarilo čak 10 učenika subotičke Gimnazije: Luka Mrkaljević, Adriana Sakač, Kristina Vuković, Josipa Dulić, Josipa Kujundžić, Dražen Vidaković, Tomislav Huska, Zdenko Ivanković, Luka Prćić i Daniel Kujundžić. Iako su prethodnog i na sam dan natjecanja učenici subotičke Gimnazije imali ozbiljne poteškoće u školi s mrežom i povezivanjem na internet, ipak su uspjeli u podne pristupiti online kvizu znanja u aplikaciji Testmoz putem poveznice i zaporke koje su dobili nekoliko minuta prije početka kviza te upisom šifre dodijeljene svakoj školi i učeniku osobno.
Radosni mladi čitatelji već su krenuli s pripremama za narednu, regionalnu razinu kviza koja je planirana za 6. ožujka 2020. godine. Do tada će učenici trebati pročitati i drugi naslov s popisa, djelo Raya Bradburyja Fahrenheit 451.
Provedbu kviza u Subotici organizirala je Gradska knjižnica Subotica u suradnji s NIU Hrvatska riječ.