Hrvatska riječ na medijskom festivalu

NIU Hrvatska riječ sudjelovala je u petak i subotu, 16. i 17. lipnja, na Media in Time festivalu 2023. koji je  održan u Vinkovcima i Vukovaru. Dvodnevni skup završen je panel raspravom »Manjinski mediji i identitet zajednice«. Fokus je bio  na  srpskim manjinskim medijima u Hrvatskoj, hrvatskihm manjinskim medijima u Srbiji i na radu medija rusinske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Govorilo se o finnaciraju, uvjetima rada, te pretnjama i drugim neogodnostima s kojima se suočavaju mediji nacionalnih manjina.

Glavna urednica tjednik Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, Andrea Radak kazala je kako su Novosti meta kontinuiranog prozivanja, verbalnih napada, prijetnji i raznih neugodnosti, koji proje svega  dolaze od desno orijentiranih stranaka. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević kazala je kako su Hrvati u Srbiji, za razliku od drugih manjina, pravo na sustavno informiranje na hrvatskom jeziku ostvarili tek 2002. godine. »Broj Hrvata u Srbiji opada, Hrvati su još uvijek nacionalna manjina spram koje postoji određena distanca, te se događa da neki ljudi iako pripadnici hrvatske manjine ne žele biti u Hrvatskoj riječi. Isto tako dešavalo se da nam tijela vlasti uskrate odgovore na neke problemske teme koje smo radili u našem tjedniku«, kazala je urednica Hrvatske riječi.

Drugu godina za redom na ovom festivalu dodijeljene su i nagrade Hrvatskog društva novinara za lokalno novinarstvo Siniša Glavašević i Anđelko Erceg.

Projekt: Cronline news

Pokrovitelj: Pokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama