Hrvatski odjeli Matija Gubec iz Tavankuta na terenskoj nastavi u Nerezinama

NEREZINE – Zahvaljujući potpori Zagrebačke županije, OŠ Matija Gubec Tavankut, kao i OŠ Pušća, i II. OŠ Vrbovec iz istoimenih mjesta, ostvarile su međunarodnu suradnju te su učenici njihovih škola (ukupno njih 32) boravili od 10. do 15. lipnja na terenskoj nastavi u Nerezinama na Lošinju.
Prvoga su dana učenici i nastavnici tavankutske OŠ Matija Gubec posjetili i obišli grad Vrbovec u kojemu su čuli o poznatim osobama toga kraja (Petar Zrinski, Marija Jurić Zagorka), posjetili crkvu sv. Lovre u kojoj su vidjeli, ali i slušali o jedinstvenoj propovjedaonici u obliku Jonine ribe te su tako imali priliku i podsjetiti se biblijske priče o Joni, ali i naučiti ponešto o vrbovečkoj godišnjoj kulinarskoj manifestaciji Kaj su jeli naši stari?. Nakon obilaska, uživali su u priredbi koju su im pripremili učenici II. OŠ Vrbovec i njihov KUD.
Drugoga su dana krenuli put Nerezina u kojima su bili smješteni u odmaralištu Grada Vrbovca.
Sljedeća su tri dana bila ispunjena dramskom i kreativnom radionicom te radionicom robotike. U sklopu dramske radionice učenici su igrali različite igre zahvaljujući kojima su se učili suradnji i timskome radu važnim za povezanost grupe. U kreativnoj radionici učenici su izrađivali različite suvenire s motivima Lošinja, a u radionici robotike pokazali su znanja i vještine programiranja, ali i logičnoga razmišljanja, i to na jedan vrlo edukativan i zanimljiv način.
Učenici su također obišli i Veli i Mali Lošinj, a osobito su ih oduševili posjeti Edukacijskome centru o moru u kojemu su poslušali predavanje o dupinima i njihovim morskim staništima te Muzeju Apoksiomena u kojemu su vidjeli brončani kip mladoga atlete Apoksiomena pronađenoga u podmorju otočića Velih Orjula pokraj Lošinja.
Svih je dana terenske nastave bilo neizostavno kupanje te odlasci na plaže koji su bili obilježeni zajedničkim druženjima, veseljem, igrom, a rodile su se tu i poneke ljubavi.
Večeri su učenici provodili u sportskim igrama u kojima su imali priliku pokazati svoje sportske sposobnosti, ali i upornost te borbenost, želju za pobjedom i poštenom igrom.
Svakodnevna druženja, kvalitetno osmišljene aktivnosti, poučne radionice, zajedničko učenje, rad i trud, ali i suze na rastanku posljednjega dana terenske nastave pokazali su da je ovo početak jedne vrlo vrijedne suradnje koja će se nastavljati kroz buduće projekte ovih triju škola.