IV. Međunarodni festival tradicijskog pjevanja u Subotici

Međunarodni festival tradicijskog pjevanja, četvrti po redu, okupio je dvanaest skupina, koje se pjevale te svojom pjesmom i izvedbom predstavile svoj kraj, ali i sebe, svoj identitet i posebnost. Ponovno je glazba nadišla granice, kako one državne, tako i uzrasne. Na istoj sceni nastupile su učenice osnovne škole, mladići, djevojke, odrasli muškarci i žene, pa i bake i djedovi. A svi s istim ciljem – razveseliti druge pjesmom i pokazati dio svoje tradicije.
Budući da je festival natjecateljskog karaktera dodijeljene su nagrade najboljima, specijalna priznanja, te po prvi puta i nagrada publike. Ovoga puta mišljenje publike i struke se poklopilo, te je tako za najbolju skupinu proglašena Ženska pjevačka skupina udruge Šokačka grana iz Osijeka. Odmah za njima drugo mjesto pripalo je Ženskoj pjevačkoj skupini KUD-a Batajnica iz Batajnice (Beograd), a treće mjesto ponijelo je Akademsko društvo za njegovanje muzike Gusle iz Kikinde.
Ovogodišnji festival, koji je do sada bio najposjećeniji, održan je 16. listopada na praznik hrvatske zajednice u Srbiji – Dan rođenja bana Josipa Jelačića, a organizator je bio HKC Bunjevačko kolo. Posjetitelji su također mogli pogledati i izložbu koja je postavljena u dvorani prigodom 150. obljetnice od izlaska prvog broja Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile, čiji je pokretač i urednik bio biskup Ivan Antunović. Izložbu je priredio Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, a autorica je Katarina Čeliković.

Foto: Facebook stranica HKC “Bunjevačko kolo”