Izaslanstvo HNV-a u Zrenjaninu

U sklopu obilazaka mjesta u kojima žive pripadnici hrvatske zajednice, dužnosnici Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i Lazar Cvijin su u utorak posjetili Zrenjanin. Nakon razgovora s mjesnim Hrvatima o njihovim problemima i potrebama, održali su sastanak sa zamjenikom gradonačelnika Sašom Santovacem s kojim su razgovarali o važnim pitanjima za hrvatsku nacionalnu manjinu. Sastanku je nazočio i vijećnik HNV-a iz Zrenjanina, ujedno i predsjednik Udruženja banatskih Hrvata Goran Kaurić.
Dužnosnici HNV-a su na sastanku pohvalili to što je Grad Zrenjanin osigurao prostorije za rad mjesnih Hrvata u samom središtu grada te je najavljeno okončanje rekonstrukcije zgrade do konca ljeta. Dogovorena je i uspostava redovite komunikacije i suradnje oko zajedničkih projekata te uključivanje hrvatske zajednice u već započete projekte. Tema susreta bila je i financiranje podlistka na hrvatskom jeziku u listu Zrenjanin, te se dotaknulo pitanje izmjena naziva ulica s imenima hrvatskih velikana.
»Ono što je veoma bitno za sve građane na prostoru Zrenjanina i određenih gradova s teritorija Hrvatske jest ideja da zajedno apliciramo na međunarodne natječaje. Zatražili smo pomoć u tom pogledu, a članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća su je svesrdno ponudili«, naglasio je Santovac.
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić je kazala kako se posjet Zrenjaninu realizira u cilju predstavljanja i promoviranja rada Vijeća, kao i dogovaranja mogućih oblika suradnje.
»Grad njeguje izuzetnu suradnju s našim vijećnikom Goranom Kaurićem, kome se posebno zahvaljujemo. On je zaslužan za to što se glas Hrvata čuje na ovim prostorima i što je naša kultura podignuta na viši nivo. Posebno smo zahvalni na prostorijama koje nam je Grad dodijelio, a one će biti rekonstruirane i osposobljene za rad do kraja ljeta«, rekla je Vojnić.
Predstavnici HNV-a posjetili su i uredništvo lista Zrenjanin u kojem od studenoga prošle godine izlazi i stranica na hrvatskom jeziku. Taj projekt financijski su podržale i Srbija i Hrvatska.
»Ideja je dobra i zaživjela je. Očekujemo da ćemo ubuduće dobiti podršku i od Hrvatskog nacionalnog vijeća kao i od drugih relevantnih institucija. Gosti su izrazili oduševljenje ovom idejom i pružaju nam maksimalnu podršku, a obećali su da će davati preporuke i drugim značajnim tijelima. S gopodinom Goranom Kaurićem ćemo aplicirati i na novim projektima u pogledu pridruživanja Srbije i Hrvatske, a rezultate i njihovu relizaciju očekujemo tijekom ljeta, odnosno početkom jeseni«, izjavio je ravnatelj i glavni i odgovorni urednik lista Zrenjanin Dalibor Bubnjević.