Izlozi u znaku Dužijance

SUBOTICA – U Subotici je dobro poznato da se za Dužijancu ne odijevaju samo najljepše nošnje, ukrašavaju karuca i kola nego se za ovu svečanost posebno aranžiraju i izlozi. S prvim počecima organiziranja Dužijance na nivou grada počeli su se ukrašavati izlozi u središtu grada, a ovaj običaj se održao sve do danas. Po riječima članice Organizacijskog odbora Dužijance zadužene za aranžiranje izloga Jelene Piuković ove godine ukrašeno je devet izloga, dva su u revijalnom dijelu, dok je njih sedam u natjecateljskom dijelu.
Kako bi bilo jasno što može biti u izlogu za Dužijancu postoji i pravilnik koji je sastavio Alojzije Stantić, a ono najvažnije, misao vodilja, jest da sve mora biti u duhu Dužijance. Za ovu prigodu formiran je i stručni žiri koji je obišao sve izloge, a čine ga dr. sc. Aleksandra Prćić – predsjednica, te članice Jozefina Skenderović i Sanda Benčik.
Na književnoj večeri koja je u organizaciji Katoličkog društva Ivan Antunović održana jučer proglašeni su oni najbolji izlozi, a nagrade će aranžerima biti dodijeljene danas, 9. kolovoza, u sklopu Tamburaške večeri.

Prva nagrada pripala je izlogu u butiku Mondo i nosi naslov Bandašicina oprava, a aranžirale su ga Marina Piuković i Slavica Temunović. Drugu nagradu dobile su Iris Miljački, Emina Kujundžić i Nada Sudarević, a izlog se nalazi u butiku Veruška i nosi naziv Kruh naš svagdanji…
Trećenagrađeni izlog se nalazi u Simpu i nosi naslov Pripravljanje vinaca za Dužijancu, a aranžirale su ga Zorica Ivković, Helena Štrbo i Vesna Čović.
Izloge u duhu Dužijance, koji su bili u natjecateljskom dijelu možete pogledati i u butiku Mademoiselle koji je uredila Snežana Nović, u Simpu su izlog aranžirali Tatjana i Ivan Pelhe, Silvester Pelhe i Anita Gatarić. Butik Persprective aranžirale su članice udruge LUSA, dok je izlog u Centar cafeu aranžirala Biljana Vasiljević Vasić. Dva izloga u revijalnom dijelu nalaze se u butiku Fara koji su aranžirale Barbara, Ivana i Jelena Piuković, te u izlogu JKP Pogrebno koji je uz djelatnike uradila Jelena Piuković.

Iz godine u godinu broj aranžiranih izloga se mijenja, nekada ih je više nekada manje, ali je hvale vrijedno što se u ovaj vid umjetnosti uključuju i mlađi naraštaji. Po riječima Jelene Piuković zahvala ide i vlasnicima spomenutih butika i poduzeća, koji svake godine nesebično ustupe svoje izloge.