Jesenje prelo u Surčinu

Hrvatska čitanoica Fischer iz Surčina 22. listopada organizirala je peto surčinsko Jesenje prelo. Na prvom danu događaja predstavljeni su ručni radovi kreativne sekcije surčinske udruge, te radovi i gastronomski specijaliteti gostiju prela: Jelene i Petra Narančića, Udruženja žena Surčinke, slovačkog Udruženja Perla iz Boljevaca i Udruženja žena iz Jakova. Na prelu su predstavljene kulturne i tradicijske vrijednosti tri etničke zajednice: hrvatske, srpske i slovačke, s kojima Hrvatska čitaonica Fischer godinama uspješno surađuje. Od jeseni 2018. godine kreativna sekcija surčinske udruge organizira izložbu Iz ormara naših baka. Prošle godine je ova ideja počela prerastati u širu manifestaciju kojoj su dali ime Jesenje prelo u Surčinu, na koju članovi udruge pozivaju goste kako bi zajedno baštinili jednu riznicu kao razmjenu kulturnih iskustava.

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća nazočne goste je pozdravio Lazar Cvijin i čestitao surčinskoj udruzi na vrijednom radu na očuvanju tradicije.

Program je nastavljen uz izvedbu scenskog nastupa Naše prelo prošlost oživjelo članova literarnog odjela autorice Irene Obradović i nastupom mladih tamburaša Hrvatske čitaonice Fischer. Osim predstavnika HNV-a, Turističke organizacije, Kulturnog centra u Surčinu, gostiju iz Stare Pazove, Jakova i Boljevaca, događaju je prisustvovala i predstavnica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu. Projekt Jesenje prelo u Surčinu financiralo je Ministarstvo kulture i javnog informiranja Srbije.