Književni kružok u Bunjevačkom kolu

U ponedjeljak, 2. prosinca, u prostorijama HKC-a Bunjevačko kolo od 20 sati bit će održan prvi susret nove sekcije, Književno-teatarskog kružoka.
»Srdačno pozivamo i očekujemo zainteresirane studente, mlade radnike te osobe koje njeguju i žele u poticajnom ozračju razvijati i prikazivati svoje talente vezane za pisanu i scensku riječ. Cilj okupljanja bit će obogaćivanje naše kulturne scene komadima svjetskih i domaćih suvremenih pisaca te neafirmiranih autora s našeg podneblja«, kaže inicijatorica ovog susreta Nevena Mlinko.
Došašće ili advent

Došašće ili advent započinje u nedjelju, 1. prosinca. Vjerujem kako već svi znate da je ovo vrijeme priprave za Božić i rođenja maloga Isusa. Upravo radi toga traje sve do Badnjeg dana. Jedan od simbola adventa je adventski vijenac koji slikovito pokazuje da do Božića ima četiri nedjelje, a to simboliziraju četiti svijeće koje se na njemu nalaze. Svake nedjelje se pali po jedna svijeća i tako simbolično javlja da je Božić blizu.
No, advent simboliziraju i rane jutarnje svete mise – zornice, koje nas na pravi način – duhovno – pripremaju za Božić. Nadam se kako ćete se svi uključiti u svojim župama i biti primjer odraslima.

Prvi advenstki vijenac postavljen je davne 1838. godine i bio je veliki drveni kotač, promjera dva metra. Osmislio ga je evangelički pastor i odgojitelj doma za napuštenu djecu Johann Hinrich Wichern.
Na spomenuti kotač je stavio četiri svijeće koje su predstavljale četiri nedjelje došašća i 19 malih svjećica za svaki dan u tjednu. Nakon petnaestak godina štićenici doma Trošna kuća počeli su drveni kotač ukrašavati zimzelenim grančicama, a kasnije su ga slagali kao i mi danas.
Ukrašavanje vijenca sa samo četiri svijeće započelo je krajem 19. stoljeća.
Prva svijeća simbolizira nadu, druga mir, treća slavi radost i veselje, a posljednja je svijeća anđela i donosi ljubav.
U nekim kršćanskim tradicijama prva svijeća se naziva prorokova, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela.

Adventski vijenac se može napraviti vrlo jednostavno. Bit adventskog vijenca nije samo izgled, nego upaliti svijeću ili svijeće i okupljeni u zajedništvu moliti.
Vaš advenstski vijenac možete napraviti od pletenih grančica, koje su savijene u kruh. To mogu biti grančice od bora, slame, pruća… Možete i od žice napraviti krug, na kojeg ćete postaviti grančice, češere, pruće… a možete ga napraviti i od papira, ali onda morate biti oprezni sa svijećama.
Ako ništa od toga nemate, dovoljno je i četiti svijeće složiti na okrugli ili bilo kakav tanjur, ukrasiti ga nekom grančicom, anđelom… ostatak prepuštam vašoj mašti.