Kolokvij ZKVH-a u Somboru

LXIV. znanstveni kolokvij ZKVH-a pod nazivom Plemenita obitelj Marković iz Sombora u 17. i 18. stoljeću bit će održan u srijedu, 18. prosinca, s početkom u 18 sati, na Dječjem odjelu Gradske knjižnice Karlo Bjelicki u Somboru (Trg cara Lazara 3). Predavač je povjesničar Vladimir Nimčević.
Plemenita hrvatska obitelj Marković je integralni dio povijesti Sombora u 17. i 18. stoljeću. Doselivši ondje tijekom 17. stoljeća iz Dalmacije, dala je niz znamenitih povijesnih ličnosti. U početku su bili plaćenici turske Porte, a tijekom Velikog turskog rata (1683. – 1699.) prelaze na stranu bečkog (austrijskog) Dvora. Prvi spomen Markovića u Somboru datira iz 1677., kada su somborski katolici, među kojima Đuro i Tomo Marković, na čelu s franjevcem Franjom Zlačevićem uputili izraze zahvalnosti papi Inocentiju XI. zbog postavljanja Matije Brnjakovića na čelo beogradske biskupije. Tijekom ovog rata Dujo Marković je zajedno s Đurom Vidakovićem zastupao pred Dvorskim ratnim vijećem u Beču skupinu od 5.000 bunjevačkih Hrvata. Zahvaljujući njegovom angažmanu, bunjevačkim Hrvatima su za naseljavanje odobrena Baja, Segedin i Subotica. Prepoznat kao pouzdana osoba, Dujo je naimenovan za somborskog kapetana. Poslije smrti Duje Markovića, na položaj somborskog kapetana postavljeni su Dujini sinovi Đuro i Matija. Njih dvojica su vjerno slijedili očeve stope, o čemu svjedoče niz svjedodžbi austrijskih vojnih zapovjednika. Također su ostavili hvalevrijedno potomstvo.
Vladimir Nimčević rođen je 1991. godine u Subotici. Studirao je povijest na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, stekavši zvanje master povijesti. Živi u Bajmaku. Trenutačno je vanjski suradnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Pronalazi i proučava povijesne izvore koji se tiču njegova roda – Bunjevaca, a rezultate istraživanja objavljuje u mjesnoj periodici.