Kravata oko vrata

Učenici hrvatskih odjela, pa i vrtićkih skupina, obilježili su 18. listopada – Svjetski dan kravate. Za sve one koji možda ne znaju kravata je dekorativni odjevni predmet koji se nosi oko vrata, provučen ispod okovratnika košulje. Najčešće je nose muškarci, no u novije vrijeme često možete vidjeti i žene s kravatama ili bar ukrasnim vrpcama – rupcima – koje su poput kravate zavezane oko vrata.
Tako su proteklog petka učenici i vrtićanci na svoje »radno mjesto« došli s kravatama oko vrata. Neki od njih bili su i sami »modni kreatori«, te su svoje kravate kreirali na papiru izrezanom u obliku kravate. Možete samo zamisliti kakve su se sve kreacije mogle vidjeti.
Učenici OŠ Matija Gubec iz Tavankuta ove godine odlučili su iz ovoga razloga na kratko napustiti svoju školu i svoje mjesto, te su se tako uputili u sam centar Subotice, gdje su sugrađane upoznali s Danom kravate darujući ih prikladnim darovima.
Na njihovom improviziranom štandu našli su se zanimljivi straničnici za knjige, promotivni letci, košulje s kravatama od papira i čestitke od slame. Naime, po riječima nastavnice hrvatskog jezika i književnosti Morene Rendulić, učenici ove škole svake godine u krugu škole obilježavaju Dan kravate, a sada su htjeli napraviti nešto drugo.
»Ove godine došli smo na ideju izići iz okvira škole i u suradnji s kolegama i učenicima izradili smo letke kojima smo objedinili ono što rade naši učenici i inače. Objedinili smo slamarsku sekciju i dan kravate. Izdovojili smo zanimljivosti i citate o kravati i zalijepili ih na prikladne letke, na kojima je kravata izrađena od slame, a unutra je i kontakt naše škole« kaže nastavnica Rendulić.

Osim spomenutih reklamnih materijala, pripremili su i QR kodove, te su tako sugrađani mogli pristupiti stranici njihove škole i riješiti kviz o kravati. U ovome zanimljivom projektu sudjelovali su i profesori Ivana Vuković, Josipa Kojić i Sanjin Ivašić.
Kravata zapravo i nije samo ukras nego ona predstavlja i slavlje dostojanstva. Ona je izvorni hrvatski proizvod i ima zanimljivu povijest. U početku je kravata bila naziv za rubac oko vrata po kojem su biti prepoznatljivi hrvatski vojnici, koji se se borili u Tridesetgodišnjem ratu pod francuskom zastavom. Ovaj modni detalj izazavao je divljenje kod Parižana, a mladi francuski kralj Louis XIV. je počeo nositi kravatu sa svojih 7 godina, još 1646. godine. Odjevni premet – kravatu, Parižani su nosili a la Croate (na hrvatski način). Nije trebalo puno vremena da se ova moda proširi po Europi, a kasnije i po cijelome svijetu.
Stoga, kada stavite kravatu, nosite ju s ponosom.