Kuhanje pekmeza na starinski način

VAJSKA – Članovi HKU Antun Sorgg okupili su se proteklog tjedna u Šokačkoj kući i na starinski način kuhali pekmez od kajsija. U samo dan-dva članovi su se dogovorili kako će kuhati pekmez. Svatko je imao neki svoj zadatak: netko nabaviti kajsije, netko donijeti kazan i kotlušu. Gospođa Katica Barukčić je sa svoga tavana skinula stara drvena korita za prati voće i odmah ih poklonila udruzi. Katica i Aleksandra Pakledinac za ovu prigodu su se obukle u dnevne nošnje, onako kako su se nekada majke u selu oblačile. Nije lako biti obučen u ovoliko ruho i kuhati pekmez pokraj vatre u kazanu. »Uz pomoć muških članova u miješanju pekmeza ovom prigodom moramo pohvaliti dopredsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Željka Pakledinca koji je najviše miješao«, rekao je predsjednik udruge Mladen Šimić.
Zahvaljujući njima pekmez je skuhan i sipan u teglice. Uz kuhanje pekmeza dobro ide i slanina na roštilju, koju je pekao Krunoslav Šimunović pa su se članovi udruge poslije družili kao nekad na prelima. Udruga je prošle godine bila pozvana na Sajam domaćih proizvoda u Tuzli pa su pekmeze zato i pravili da se ove godine imaju čime pohvaliti da imaju svoje vlastite proizvode. U planu im je proizvodnja domaćeg sapuna ili kuhanje pekmeza od šljiva. Sa starijim ženama dogovara se i o radionici pranja i peglanja skuta, oplečaka, narodne nošnje. Također, razgovoraju sa ženama iz Duboševice za jesensku radionicu izrade zlatoveza, KC Klasje iz Privlake koji su kada su bili na Zavjetnom danu također ponudili svoju pomoć u učenju zlatoveza.
Dok su Katica i Aleksandra kuhale pekmez, Vesna Feher i Amalija Šimunović imale su roditeljski sastanak s roditeljima djece, budući su pozvana na ovogodišnje dječje Vinkovačke jeseni koje se održavaju 14. i 15. rujna.
Da je pekmez dobar, članovi Udruge su iskušali već narednog dana kada su se pekle palačinke.