Mala mjesta pred velikim izazovom

Hrvatski je sabor 9. i 10. lipnja 1687. godine izabrao svetog Josipa za nebeskog zaštitnika hrvatskog kraljevstva, odnosno hrvatskog naroda. U Protokolu Hrvatskog sabora od 9. i 10. lipnja 1687. godine nalazi se na latinskom jeziku napisan tekst: »Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni hranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran«. Sveti Josip je i jedan je od četiri praznika hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji.
Ove godine taj praznik proslavljen je u Monoštoru.Sveta misa služena je u crkvi sv.Petra i Pavla.»Ovo je prvi puta da HNV blagdan sv. Josipa obilježava izvan Subotice, a to što je odabran Monoštor ima svoju simboliku, jer je Monoštor prvo mjesto izvan Subotice gdje je organizirana cjelovita nastava na hrvatskom jeziku. Još je jedna simbolika ovog praznika. Riječ Josip na hebrejskom znači ‘neka Bog nadoda’. A nama je to vodilja da se potrudimo da radimo što bolje možemo. Monoštor je dobar primjer za to. Imamo hrvatsku udrugu koja uspješno radi, cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku, polovica monoštorskih đaka pohađa izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. I mi smo sigurni da će, kada oni ulože tolike napore, nadodati HNV, a i Bog će nadodati«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
Ona je istaknula da je jedan od planova HNV-a proširenje mreže vrtića, kao preduvjet za povećanje broja djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom. Jasna Vojnić predsjednica je HNV-a u njegovom četvrtom sazivu, a jedan od predsjednika u prvom sazivu bio je Josip Zvonko Pekanović. »Kada uspoređujem početke rada HNV-a i današnje vrijeme mogu reći da je hrvatska nacionalna zajednica uspjela ostvariti određeni stupanj prava. Na početku je bilo dosta poteškoća, nisu postojale hrvatske institucije, malo je bilo hrvatskih udruga.Danas sve to funkcionira sasvim drugačije«, kazao je Pekanović. »Svjedoci smo danas iseljavanja ljudi, pogotovo iz manjih sredina. Sela i mjesta gdje žive pripadnici hrvatske nacionalne zajednice danas su pred velikim izazovom. Zato je važno da dođemo u male sredine, iskažemo zajedništvo, da pokažemo da ti ljudi nisu zaboravljeni, da ih ohrabrimo da u ovim teškim vremenima ostanu na prostorima gdje jesu«, kazao je veleposlanik RH u Beogradu Gordan Bakota.
On je podsjetio da je tjedan dana prije proslave ovog nacionalnog praznika u Zagrebu i Pakracu održana sjednica Međuvladinog mješovitog odbora i da se i s jedne i druge strane radi na implementaciji manjinskih prava. »Puno je bilo riječi o obrazovanju, kulturi, pitanju informiranja, naravno tu je i pitanje političkog predstavljanja Hrvata u Srbiji. Mislim da i u jednoj i u drugoj državi tu temu dižemo kao bitnu i korak po korak radimo na implementaciji onoga što će biti dobro i za manjinu i većinu u obje države«, kazao je Bakota.»Hrvatska nacionalna zajednica značajna je nacionalna zajednica u Gradu Somboru, a Monoštor je primjer kako se u jednom mjestu čuva tradicija i rekla bih da je Monoštor jedno od najljepših sela na teritoriju Grada Sombora. Ima simbolike što se jedan od nacionalnih praznika ove zajednice proslavlja baš u Monoštoru, mjestu gdje je prije godinu dana održana sjednica Međuvladinog mješovitog odbora«, kazala je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
Proslavu u Monoštoru organizirali su HNV, KUD Hrvata Bodrog i Župa sv.Petra i Pavla.
»To što je proslava blagdana sv. Josipa organizirana u Monoštoru mi shvaćamo kao priznanje za sve ono što radimo u našoj udruzi, kao i priznanje za doprinos koji smo dali pri izboru novog saziva HNV-a. Pokazujemo da se i u ovim teškim vremenima može živjeti i pokazati tko si i što si. Na način koji nikoga ne ugrožava«, kazao je predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.U programu je sudjelovala Ženska pjevačka skupina Kraljice Bodroga i Muška pjevačka skupina Bodroški bećari KUD-a Hrvata Bodrog. Proslavi su nazočili generalni konzul RH u Subotici Velimir Pleša, predstavnici Grada Sombora, Grada Đakova, kulturnih udruga, te mještani Monoštora.