Manifestacija Divanim šokački

Manifestacija Divanim šokački, koju godinama organizira KUDH Bodrog iz Monoštora, ove godine zasjala je u novom ruhu – U potrazi za blagom riči. Zaista je tako i bilo, u potrazi za starim i pomalo zaboravljenim riječima. Za »blagom« su se u potragu uključila djeca, članovi dječjeg folklora KUDH-a Bodrog, a neki od njih su i učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u mjesnoj školi 22. oktobar ili pohađaju izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
Razdijeljeni u četiri skupine obišli su cijelo svoje mjesto, sve znamenitosti sela, te se dobro našetali, ali i zabavili. Zelena skupina pod nazivom Šume Kazuka predstavljala je ZRAK, plava skupina Dunav pod baščom je predstavljala VODU, crvena skupina Paprikaš alasa je predstavljala VATRU, dok je žuta skupina Klasje žita predstavljala ZEMLJU. Sve to elementi su Gornjega Podunavlja.
»Željeli smo na ovaj zabano-edukativni način djecu upoznati s riječima koje koriste možda još samo njihovi djedovi i bake, te na ovaj način sačuvati naše blago – šokačke riči. Riječi su bile dio smislene rečenice koju su trebali na kraju sastaviti, no one nisu bile posložene po redu, nego je trebalo koristiti, pratiti i znakove interpunkcije. U hodu smo s djecom razgovarali i objašnjavali riječi i njihova značenja. Također, razvijali smo orijentaciju po selu, mozgali, podsjetili se ulica i važnijih lokacija, a najvrjednije: naučili smo 20-ak starih šokački riči«, kaže idejni tvorac ove zanimljive potrage i autorica zagonetki Anita Đipanov-Marijanović.
Manifestacija Divanim šokački je književno-jezična manifestacija posvećena očuvanju šokačke ikavice, a djeca su je ove godine ocijenila najvećom ocjenom – zadovoljstvom i željom da tako bude i svake naredne godine.