Nagrada Hrvatskog društva pisaca za Nevena Ušumovića

Ovogodišnja Nagrada Janko Polić Kamov dodijeljena je Nevenu Ušumoviću za knjigu kratkih priča Zlatna opeklina (Sandorf, Zagreb, 2019.). Odluku je donio žiri u sastavu Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić, a u njihovom obrazloženju navodi se sljedeće: »Lutajući motivi cjeline teksta su tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam (u Istri) kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti. Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a ‘klinci’ zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike.«
Ušumović je priznati hrvatski pisac srednje gerenacije. Autor je nekoliko knjiga kratkih priča (7 mladih, Makovo zrno i Rajske ptice te izbor priča U stočnom vagonu) kao i romana Ekskurzija. Inače, Ušumović potječe iz zajednice vojvođanskih Hrvata. Odrastao je u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju školu, dok studij završava u Zagrebu. Danas živi na relaciji Koper – Umag, a u kulturnom prostoru vojvođanskih Hrvata prisutan je kao suradnik Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca te član Savjeta i suradnik književnoga časopisa Nova riječ.
Zanimljivo je i kako je urednik nagrađene knjige Zlatka opeklina Ivan Vidak (Sombor, 1981.), podrijetlom iz ovdašnje hrvatske zajednice.
Godišnju nagradu Kamov dodjeljuje Hrvatsko društvo pisaca za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku.