Nastavljeno istraživanje tradicijske kulture Hrvata u Banatu

Projekt etnološkog istraživanja vojvođanskih Hrvata provodi se već više godina. U pitanju je proučavanje njihove tradicijske kulture koje se pod mentorstvom prof. dr. sc. Milane Černelić provodi u suradnji Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Nakon istraživanja bunjevačkih i šokačkih Hrvata u Bačkoj i Hrvata u Srijemu, najaktualnija su istraživanja vezana za Hrvate u Banatu. Nakon prvoga posjeta u travnju ove godine, skupina studenata etnologije i antropologije iz Zagreba, ponovno je posjetila Hrvate u Banatu, odnosno u mjestima Opovo i Starčevo.
Bila je ovo prilika za kontrolna istraživanja, ali i za prezentaciju do sada sakupljenih podataka među kazivačima u Banatu. Studenti su prezentirali dosadašnje rezultate prošloga petka, 22. studenoga, na dva znanstvena kolokvija u organizaciji ZKVH-a. Prvi kolokvij održan je u Opovu, u prostorijama Aktiva žena a drugi u Starčevu, u Galeriji Boem Doma kulture.
U sklopu ovoga projekta, studenti su prikupljali podatke o običajima, narodnim vjerovanjima, prehrani i narodnoj medicini Hrvata u Banatu. Suradnici ZKVH-a na ovom istraživanju u Banatu su Dalibor Mergel i Katica Naglić.
»Imali smo veoma dobru atmosferu, kazivači u Starčevu i Opovu iskazali su veliku želju i spremnost na suradnju sa studentima, pripremivši veliki broj materijala poput starih fotografija, a bili su primjerice i na dvije svinjokolje što se istražuje vezano za temu tradicijske prehrane. I kolokviji su bili zanimljivi, s puno podataka i puno pitanja publike«, kaže Katarina Čeliković iz ZKVH-a.
Krajnji rezultat ovoga istraživanja bit će monografija o tradicijskoj kulturi Hrvata u Banatu.