Nova knjiga: Josip Dumendžić – Meštar, Vrckave čigre, Hrvatska čitaonica Subotica, 2021.

U nakladi Hrvatske čitaonice Subotica objavljena je knjiga poezije za djecu Vrckave čigre autora Josipa Dumendžića – Meštra iz Bođana. Pjesme su pisane na šokačkoj ikavici, a knjiga je tematski podijeljena u nekoliko poglavlja: Razbibriga, Zafala, Planet zemlja i Životinjski vašar.
»Od razbibrige do zoološkog vrta upoznali smo svijet oko sebe u igri i šali, znanju i mudrosti. Igrom kroz slova i jezik zaigrajmo igru s Josipom koji šokački divani i piva«, zapisala je urednica knjige Katarina Čeliković.
Autorica naslovnice i ilustracije je ilustratorice Ružica Miković Žigmanov, dok dizajn naslovnice i obradu ilustracija potpisuje Darko Vuković.
Pjesnik Josip Dumendžić (Bođani, 1951.) piše od 1966. godine, a ovo mu je četvrta objavljena knjiga, nakon naslova: Šokačke radosti i tuge (2001.), Čudan ovaj bili svit (2012.) i Svitanje ri(je)či (2016.). Osim u knjigama, pjesme je objavljivio u periodici i zbornicima ovdašnjih Hrvata te u Hrvatskoj, a uvršten je i u antologiju poezije pjesnika nacionalnih manjina i etničkih zajednica u Srbiji Trajnik.