Nova knjiga u nakladi NIU Hrvatska riječ: Mirko Kopunović, Tragovi krunice

U nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice nedavno je objavljena knjiga kratkih priča Tragovi krunice subotičkog književnika Mirka Kopunovića. Urednik knjige je Zvonko Sarić koji u pogovoru bilježi kako je u ovom djelu »optika pripovjedača usmjerena je na literarno uobličavanje sudbina usamljenih i nesretnih ljudi, koji prihvaćaju stanja svojih života, što ih razjeda, jer su duboko nezadovoljni i razočarani«. Pripovjedno vrijeme je fragmentarno rastegnuto od godina poslije završetka II. svjetskog rata, pa do suvremenosti, a radnja se odvija na raznim lokacijama u Bačkoj.
Kopunovićeva proza, kako bilježi Sarić, ističe u prvi plan svakodnevicu, stvarnost i ljudske emocije.
»No, te naizgled svakodnevne životne situacije koje se događaju u naseljima, gradovima i na raznim lokacijama u Bačkoj, prerastaju u snažne slike individualne neostvarenosti i neprilagođenosti književnih junaka. U svojim pričama Kopunović tematizira krugove i putanje ružnoće ljudskih postupaka spram bližnjih, obmane i laži, iznevjerena očekivanja, traumatične komplekse iz sfera promašenih i uništenih brakova ili odnosa otac-sin, napore usamljenika da se izdrže razne nevolje, ali te napore slijede pomisli na samoubojstvo, alkohol i rezignacija. Većina Kopunovićevih literarnih junaka nedorasli su čestim surovostima života i problemima što ih život donosi, skromnih su duhovnih i materijalnih mogućnosti, ne znaju za velike ideje i velike strasti , oni su razočarani, izmučeni i ‘izgubljeni u životu’, a tek rijetki, oni koji nisu lišeni duboke ljudskosti i emotivnosti nastoje se izboriti s nedaćama«, navodi Sarić.
Kopunovićeve priče nam donose i opise prirode koje omamljuju čitatelje, »a u toj predivnoj, ali i silovitoj prirodi, pored rijeke Dunava, u čardama ili na samoj rijeci dok love ribu, nailazimo i na književne likove usamljenika, koji bježe od gradske vreve košmara i mučnih uspomena«. Pojedine priče sadrže nostalgična sjećanja na proživljeno djetinjstvo ili godine kada se postaje mladić.
Također, zbirka sadrži i nekoliko mini-priča ili kratkih-kratkih priča, a tu je riječ o proznim tekstovima s lirskim akcentima.
Čitateljskim avanturama tu nije kraj: u pojedinim Kopunovićem pričama mašta je isprepletena sa snom, pisac iskazuje i sklonost za fantastično i bizarno, lelujava snatrenja, čak i za grotesku.
U književnom pismu Tragovi krunice nalaze se i određeni historijski podaci o bačkim bunjevačkim Hrvatima, »Kopunović uranja u svijet, u pitanja ljudskosti, ali ne pada mu na pamet preslikavanje ili podražavanje, nego se služi književnim postupcima stilizacije i rekonstrukcije jednog svijeta«.
»S nadom da se sveta Marija moli za grješnike i da će milosrđe osobito prožeti sve one koji imaju najveću potrebu za samilošću, čije sijevanje i odsjeve Kopunović literarnim sredstvima sažimajući predstavlja u ovoj knjizi kroz likove junaka njegovih kratkih priča, oni koji nastoje autentično živjeti i koji su spremni uhvatiti se u koštac s vlastitom tjeskobom i grijesima, nastavit će potragu za nekim »izgubljenim krajem staze za nebo«, kako je to napisao Thomas Wolfe, nastavljajući dalje usprkos brojnim životnim usputnim raspelima. O tome Kopunović piše u svom proznom pismu, ispisujući ustvari svoju unutrašnju dramu u potrazi za nekim nepronađenim vratima iza kojih je moguće i u izlasku i zalasku sunca i u rosi što pada da probudi dan i ljetini pokošenoj i u završetku igre djece u suton spoznati beskonačno i nadvladati prolaznost trenutka«, zaključuje Zvonko Sarić u pogovoru knjige.
Mirko Kopunović je rođen 1952. u Subotici. Objavio je pet knjiga pjesama – U iskrama nade (Samizdat, 2007.), Pod slapovima sna (Samizdat, 2008.), Nad raspuklinom ćutnje (Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2010.), Ljestve za panonsko nebo (Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2012.) i Pruži ruku mila (Hrvatsko akademsko društvo, 2014.) te knjigu pripovjedaka Mrvljenje mrve neba (NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2013.) Objavljivao je pjesme i pripovijetke u časopisima Žig, Klasje naših ravni, Rukovet, Smotra i Subotička Danica. Njegove pjesme su prevođene i uvrštene u nekoliko antologija i izbora – Trajnik, Kolo i Riječ. Živi i radi u Subotici.
Knjiga Tragovi krunice se, po cijeni od 500 dinara, može kupiti u subotičkim knjižarama Danilo Kiš, Limbus i Bigz te u uredu NIU Hrvatska riječ u Subotici (Trg cara Jovana Nenada 15/II). Ukoliko knjigu želite poručiti poštom kontakt telefon je: 024/55-33-55.