Nova knjiga u nakladi NIU Hrvatska riječ: Versuslogia Tatjane Ćaćić

SUBOTICA – U nakladi NIU Hrvatska riječ iz Subotice nedavno je izišla knjiga pjesama Versuslogia Tatjane Ćaćić. U pitanju je književni prvijenac ove 32-godišnje Golubinčanke sa zagrebačkom adresom. Knjiga je rezultat jedne od programskih orjentacija Nakladničkog vijeća NIU Hrvatska riječ koja za cilj ima afirmaciju mladih autora/autorice iz zajednice vojvođanskih Hrvata, odnosno objavu njihovih prvih knjiga.
Versuslogia je kolekcija pjesama koje su nastajale od autoričinih tinejdžerskih dana (17 godina) do danas. Pjesme u knjizi podijeljene su u četiri tematske cjeline: …Zaljubljene, …Razočarane, …Nepoželjne i …Nostalgične. U pitanju je prevashodno poezija ljubavne tematike, o čemu nam govore prva tri segmenta koji ujedno mogu funkcionirati i kao cjelina odnosno kronika jedne ljubavi, ali i priča o odrastanju protkana pitanjima smisla i životnih izazova. Zadnji, zatvarajući ciklus čine nostalgično intonirane pjesme u kojima Ćaćić pjeva i sanja o rodnom, vojvođanskom zavičaju.
»Poezija Tatjane Ćaćić je realistična, bez većih eksperimenata i hermetičnosti što znaju pratiti suvremene ostvaraje u pjesništvu. Unatoč vidljivim početničkim greškama (radi se o prvijencu nešto mlađe autorice), Versuslogia je slika jedne osobe u odrastanju, poezija kojoj možemo dati šansu. Zajednice koje ne misle na svoju budućnost, teško da će je onda i imati. Čak i kada je u pitanju književna/pjesnička produkcija. Određenu težinu Versuslogiji daje i to što se radi o ženskoj autorici iz Srijema, a obje su te ‘kategorije’ (i žena i Srijem) pomalo podzastupljene u književnosti vojvođanskih Hrvata«, zapisao je u pogovoru urednik knjige Davor Bašić Palković.