Novi broj Revije Dužijanca

Nedavno je izišao novi, 12. broj Revije Dužijaca, ilustriranog časopisa za kulturu življenja kojeg izdaje UBH Dužijanca iz Subotice. Revija piše o aktivnostima i manifestacijama koje je UBH Dužijanca priredila između dva blagoslova polja, od 25. travnja 2022. do 25. travnja 2023.godine. Dužijanca je 2022. godine održana 112. put i imala je, po običaju, veliki broj središnjih i pratećih programa, a po treći put izišla je iz subotičkih okvira. Naime, nakon predstavljanja Dužijance u Zagrebu 2018., potom u Baji 2021., Dužijanca je gostovala u Novom Sadu, upravo u godini kada je ovaj grad ponio titulu Europske prijestolnice kulture.

Revija se bavi i temama vezanim za duhovnost (150 godina od rođenja crkvene naučiteljice sv. Male Terezije), nematerijalnu kulturnu baštinu Hrvata u Srbiji, donosi priče o podatcima o Dužijanci koji se čuvaju u Povijesnom arhivu Subotice, o povijesti Dužijance u Tavankutu, o 30 godina objedinjene crkvene i gradske dužijance, o sudjelovanju mladih u organizaciji ove najveće manifestacije bunjevačkih Hrvata. Tu su i tekstovi koje govore o glazbenom fundusu vezanom za proslavu dužijance, o čuvanju tradicije kroz šivanje novih nošnji, o vještini povezivanja marama kod bunjevačke nošnje, o potrebi osnivanja Muzeja dužijance.

Ususret ovogodišnjoj Dužijanci u Mostaru, piše se i o dosadašnjim pohodima ovdašnjih bunjevačkih Hrvata svojem zapadno-hercegovačkom »starom kraju«. Časopis je obogaćen brojnim fotografijama.

»Dragi čitatelji, nadam se da će vam odabir tema i tekstova biti zanimljiv, jer Revija nije samo dokument jednog vremena već živo tkivo duha Hrvata Bunjevaca«, navodi u uvodnom tekstu urednica časopisa Nela Skenderović.

Po cijeni od 600 dinara, revija će se moći kupiti u sjedištu UBH Dužijanca (Beogradska cesta 52, Subotica) na programima u sklopu Dužijance te u župama.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice