Novosadska publika dala je svoje mišljenje – visoke ocjene za ovogodišnji Kaleidoskop kulture

Treći Kaleidoskop kulture, održan od 4. rujna do 9. listopada, obilježio je promijenjeni i pandemiji prilagođeni format kulturnih događanja, a publika je pozdravila novi pristup i fokus na lokalnoj umjetničkoj sceni, uz sudjelovanje istaknutih europskih umjetnika dokazuje i evaluacija događaja u kojoj su učestvovali posjetitelji.
Tijekom Kaleidoskopa kulture, neovisni tim ocjenjivača s Filozofskog i Prirodno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Novom Sadu anketirao je posjetitelje koji su ocjenjivali programe, dajući svoje pohvale, kritike, sugestije i prijedloge na temelju kojih će se stvarati novi događaji sljedeće godine. Evaluacija predstavlja četvrtu fazu Kaleidoskopa kulture kao jedinstvenog projekta kulture zajednice koji traje tijekom cijele godine.
Više od 86% posjetitelja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture ocijenilo je događaje i programe dobrim i izvrsnim, njih 96% u budućnosti bi posjećivalo slične programe, a čak 96,7% ispitanika neke bi događaje preporučilo poznanicima i prijateljima. Prosječne ocjene organizacije i kvaliteta događanja također su visoke, pa je prosječna ocjena događaja unutar Kaleidoskopa kulture 4,3 (od maksimalno 5), dok su ispitanici ocijenili ukupnu provedbu programa i događaja, programske ciljeve i ispunjavanje svojih očekivanja. I dalje su najdominantniji visokoobrazovani posjetitelji kulturnih programa, pa 84% posjetitelja Kaleidoskopa kulture ima fakultetsku diplomu.
Vrlo slična i visoka ocjena svih motiva posjeta govori nam da su programi i događanja održani u okviru Kaleidoskopa kulture dostupni, kombinacija kvalitetnog programa i izvođača, kako bi ponudili nešto drugačije, kao i priliku za zabavu i druženje posjetitelja. Zanimljivo je da je najveći broj ispitanika izjavio da kulturne događaje posjećuje jednom mjesečno (54,2%) i jednom tjedno (32,5%). Usporedimo li ove podatke s navikama posjetitelja iz 2019. i 2018. godine, velik je porast broja ljudi koji redovito posjećuju kulturna događanja, odnosno jednom tjedno (dvostruko više ispitanika nego lani). To ukazuje na to da postoji pomak u stvaranju kulturnih navika stanovnika, što se odražava u većoj učestalosti pohađanja događaja.
Posjetitelji su također imali priliku kritizirati organizaciju događaja te su imali prijedloge za poštivanje rasporeda, a istaknuli su i potrebu za boljim označavanjem i usmjeravanjem na određenim mjestima. Neki od ispitanika smatrali su da bi trebalo poboljšati logistiku događaja, s više info pultova i mjesta na kojima se može kupiti hrana i piće, što su prijedlozi od značaja za sve buduće događaje u realizaciji projekta “Novi Sad – Europska prijestolnica kulture”.
Istraživanje posjetitelja kulturnih događaja i programa u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture provedeno je na uzorku od ukupno 14 događaja različitih likova, poput izložbi, filmskih projekcija, opera i drugih umjetničkih dostignuća.