Dani Balinta Vujkova : dani hrvatske knjige i riječi

80879897Dani Balinta Vujkova: dani hrvatske knjige i riječi je književno-kulturna manifestacija bačkih Hrvata u Subotici koju od 2002. godine organizira Hrvatska čitaonica, a suorganizator je Gradska knjižnica Subotica uz logističku potporu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Hrvatsko nacionalno vijeće proglasilo je ovu manifestacijom od posebnog značaja za Hrvate u Srbiji.

Temeljni cilj ove manifestacije je stručno-znanstveni pristup temi književnosti i jezika; popularizacija književnosti i književne narodne baštine u obrazovanju; valorizacija književnog stvaralaštva te realni kulturni produkti (knjige, CD-i i sl.).

Ova respektabilna priredba okuplja najviše sudionika i široku lepezu publike kada je u pitanju književna manifestacija: okupljaju se znanstvenici i književnici iz Srbije, Hrvatske, Austrije, Mađarske; nekoliko stotina djece koja pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, publika koja se upoznaje s najvećim dostignućima na području književnosti na multimedijalnoj večeri, a uspostavljena je i književna nagrada koje do pojave ove manifestacije nije bilo u vojvođanskih Hrvata.

Manifestacija je dobila je ime po hrvatskom književniku i skupljaču narodne književnosti Balintu Vujkovu.

Na ovoj se manifestaciji održavaju brojne manje manifestacije i znanstveni skupovi, na kojima se govori o radu Balinta Vujkova te hrvatskom književnom stvaralaštvu u Podunavlju. U sklopu Dana Balinta Vujkova predstavlja se i knjiška produkcija Hrvata u Vojvodini.

U cilju očuvanja narodnog govora – bunjevačke i šokačke ikavice, održava se program pod nazivom „Narodna književnost u školi“ u kojem sudjeluju učenici osnovnih škola i djeca iz vrtića s dramatizacijama narodnih pripovjedaka koje je zapisao Balint Vujkov.

Povodom ove manifestacije Hrvatska čitaonica (i Hrvatsko akademsko društvo kao povremeni sunakladnik) izdaje knjige za djecu (edicija „Slikovnice“) s pripovijetkama izbogatog Vujkovljeva sakupljačkog opusa.

Manifestacija “Dani Balinta Vujkova” sortirani po godinama (KLIKOM NA LINK IZ TABELE OTVARATE STRANICU SA PODACIMA O MANIFESTACIJI):

I. Dani Balinta Vujkova
II. Dani Balinta Vujkova
III. Dani Balinta Vujkova
IV. Dani Balinta Vujkova
V. Dani Balinta Vujkova
VI. Dani Balinta Vujkova
VII. Dani Balinta Vujkova
VIII. Dani Balinta Vujkova
IX. Dani Balinta Vujkova
X. Dani Balinta Vujkova
XI. Dani Balinta Vujkova
XII. Dani Balinta Vujkova
XIII. Dani Balinta Vujkova

Književne nagrade

Na Danima Balinta Vujkova 2008. godine ustanovljena je i nagrada za životno djelo na području književnosti koju dodjeljuje Organizacijski odbor Dana Balinta Vujkova. Prvi dobitnik je Lazar Merković.

Od 2012. godine na ovoj se manifestaciji dodjeljuje književna nagrada „Emerik Pavić“ Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za najbolju knjigu godine. Nagradu je dobio Vojislav Sekelj za knjigu eseja „Kako se branilo dostojanstvo“ u nakladi Hrvatskog akademskog društva.

Od 2013. godine dodjeluje se trijenalna nagrada „Tomo Vereš“ za najbolju knjigu u području znanosti i publicistike. Za trogodište 2010.-2012. godine Povjerenstvo je nagradilo preč. Marka Kljajića i njegovu knjigu „Surčin kroz povijest“ (Župa Presvetog Trojstva, Privlačica; Surčin-Petrovaradin-Vinkovci, 2010.).

Od 2014. dodjeljuje se i trijenalna nagrada ZKVH-a za najbolju knjigu poezije „Antun Gustav Matoš“. Prva takva nagrada, za razdoblje od 2011. do 2013. godine, dodijeljena je posthumno Anti Vukovu za knjigu Boca bez poruke, objavljenu 2013. u nakladi NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice.

Ovu manifestaciju podupiru Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, Hrvatsko nacionalno vijeće, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice i Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje.