Obljetnica Hrvatske čitaonice Fischer iz Surčina

Hrvatska čitaonica Fischer iz Surčina proslavila je u nedjelju, 3. rujna, sedam godina rada. Bila je to prigoda da se predstave sekcije i članovi Fischera. Prvi puta u proslavi obljetnice udruge sudjelovali su i gosti iz Hrvatske.

Govoreći o radu udruge predsjednica Katica Naglić istaknula je projekt »Putevima predaka« u okviru kojeg su članovi udruge obišli krajeve u Hrvatskoj, prije svega u Lici, iz kojih potječu surčinske hrvatske obitelji. »Značajan je i susret betlemaša, stari običaj u Surčinu, gdje okupljamo sve žive betlemaše. Prošle godina imali smo 108 onih koji su tijekom godina sudjelovali u ovom našem običaju«, kazala je Naglić.

Ona je kazala kako je za Fischer značajna suradnja i povezivanje s udrugama iz Hrvatske, što je kroz nekoliko projekata i uspješno realizirano.

Proslavu su svojim prisustvom podržali predstavnici Velepolaslanstva Republike Hrvatske, Grada Beograda, Općine Tovarnik, Općine Surčin, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU Hrvatska riječ, Slovačke crkvene općine iz Boljevaca, udruge Matija Gubec iz Rume, crkvenog odbora iz Starčeva i Opova, udruge vinara iz Surčina.

Program je održan najprije u porti crkve Presvetog Trojstva, a zatim je zbog kiše nastavljen u crkvi.