Održan Etnology fest

BEOGRAD – U Beogradu je od 30. svibnja do 1. lipnja, u Domu vojske, održan treći po redu međunarodni festival Etnology fest. Pod sloganom Odbrana tradicije, Etnology Fest je modna manifestacija – promocija narodne nošnje u formi visoke mode. Osim prezentacije nošnji, festival je ujedno i potpora starim obrtima i obrtnicima da se očuva ovaj dio tradicijske baštine uz nastojanje da se mladima privuče pozornost na nju.
Treći dan festivala bio je posvećen nacionalnim manjinama iz AP Vojvodine, a svoje nošnje predstavili su Hrvati, Slovaci, Rumunji, Romi, Bunjevci i Crnogorci. Hrvatska manjina se, u koordinaciji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, predstavila nošnjom bunjevačkih Hrvata iz Subotice i srijemskih Hrvata iz Surčina. Za pomoć oko odijevanja profesionalnih manekena koji su, kako se to kaže, nosili reviju, bile su zadužene Nada Sudarević iz Subotice i Katica Naglić iz Surčina. Osim ovoga, organizatori su na reviji neovisno od hrvatske zajednice predstavili i žensku nošnju šokačkih Hrvata iz Podunavlja, a iz fundusa Ansambla narodnih igara i pjesama Srbije Kolo. Inače, nakon objave fotografije na našem facebooku, nekoliko osoba iz šokačkih udruga negativno je komentiralo »nepravilnosti« u načinu na koji je manekenka odjevena u šokačku nošnju.
Katica Naglić kaže za HR kako važnim drži svako predstavljanje surčinskih Hrvata široj javnosti, izvan vlastite manjinske zajednice, a Etnology fest se pokazao kao dobra prigoda za to. Ona dodaje i kako se udruga Fischer predstavila i štandom u pratećem programu manifestacije. Uz predmete »iz starih ormara«, na štandu su izložili i radove članova Kreativne sekcije.
Budući da je revija bila posvećena nacionalnim manjinama iz AP Vojvodine, na otvorenju se obratila i pokrajinska tajnica za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Dragana Milošević koja je istaknula kako se »prošlost i sadašnjost oživljavaju kroz niz novih formi, koje predstavljaju jedan kulturno-etnografski osvrt na dugu tradiciju, kulturu i simbole koje čine nacionalne identitete«.
U ime Delegacije Europske unije u Srbiji prisutne je pozdravio Paul Henri Presset, šef njihova odjela za komunikaciju. Među zvanicama na reviji je bilo poznatih ličnosti iz javnoga i političkog života Srbije, među ostalim i državni tajnik MDULS-a Ivan Bošnjak, te diplomatskoga kora.
Specijalni gost ovogodišnjeg Etnology festa je bila Rumunjska, koja ujedno predsjedava ove godine EU-om. Ravnateljica Festivala Goga Grubješić kaže kako se nada da će specijalni gost, odnosno zemlja partner, iduće godine biti Hrvatska.