Održan koncert 105 malih tamburaša u Sonti

SONTA – Sonćani, skupa s gostima, među kojima su bili i predsjednik Općine Apatin Milan Škrbić, konzul prvog reda Konzulata RH u Subotici Hrvoje Vuković, te član UO Svjetske tamburaške asocijacije Danilo Ninković u nedjelju, 16 lipnja, u velikoj dvorani Doma kulture u Sonti prisustvovali su veličanstvenom tamburaškom koncertu. U večeri kad su zvonile tambure, a dlanovi bridjeli od pljeska, na Susretu malih tamburaša, prvom u Sonti, okupilo se 105 malih tamburaša iz Srbije i Hrvatske, kako bi pokazali svoju darovitost, ali i znanje stečeno tijekom pohađanja škole tambure. Koncert je okupio sudionike dječjeg tamburaškog kampa Mostovi prijateljstva, održanog 5. svibnja u Ravnom Selu. Publici su se zasebno predstaviti tamburaški orkestri Mali tamburaši iz Sonte, KUD Sveti Sava iz Crepaje, KC Mladost iz Futoga, KUD Žetva iz Kucure, Bisernica iz Šapca, Atelje 021 iz Novog Sada, Čuperak iz Ravnog Sela, te gosti iz Hrvatske, Djevojački tamburaški sastav Liberta i Kaptolački tamburaši. Tijekom školovanja, a isto tako i u kampu Mostovi prijateljstva, s djecom su radili glazbeni pedagozi, redom zaljubljenici tambure, profesori Emilija Pušić, Vesna Dobrijević, Željko i Aleksa Đanković, Tihomir Šmitpeter, Slobodan Veljović, Milenko Ćosić i Danilo Ninković. Nakon predstavljanja tamburaških sastava ponaosob, ukupno 105 malih tamburaša izvelo je program kojega su zajednički pripremali tijekom kampa, a kojega će izvesti na ovogodišnjem Tamburica festu, 21. lipnja na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pozdrav publike na završetku koncerta bio je vrlo buran, zaglušujući pljesak natjerao je tamburaše na bis. Vrlo burno i emotivno publika je pozdravila i dodjelu specijalnog priznanja Svjetske tamburaške asocijacije profesorici Emiliji Pušić za bitan doprinos razvoju tamburaške glazbe.
»Volim djecu, volim i tamburu, a skupa s roditeljima djece koju poučavam u Sonti realizirala sam ideju o ovoj večeri, začetu na kampu u Ravnom Selu. Hvala svima na suradnji, a specijalno priznanje STA, dodijeljeno mi ove večeri, bit će mi dodatni motiv za rad u budućnost«, rekla je Pušićeva.
Na čari tambure nije ostao imun ni predsjednik Općine Apatin.
»Nadam se da će večerašnji koncert u Sonti biti temelj za buduće i da ćemo na kulturnoj mapi Apatina imati jošjedan vrlo vrijedan biser. Općina Apatin će podržati svaku buduću akciju Malih tamburaša, jer su na najbolji način pokazali što mogu i znaju«, rekao je Škrbić.