Održan okrugli stol o izbornim uvjetima na FPN-u u Beogradu

BEOGRAD – Na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu održan je u utorak okrugli stol predstavnika vlasti i oporbe, uz prisustvo civilnog sektora. Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da je sastanak na kom je bilo reči o izbornim uvjetima protekao u konstruktivnoj atmosferi i najavio da će vrlo brzo biti organiziran novi. Nakon okruglog stola nije bilo izjava sudionika, ali je Antonijević rekao da će javnosti biti upućeno priopćenje.

»Veoma je dobro da se dijalog u Srbiji otvara na ovaj način uz sudjelovanje relevatnih aktera«, rekao je Antonijević i dodao da je skup održan na FPN-u jer se taj fakultet bavi izučavanjem izbornih sustava i civilnog društva. Antonijević je dodao da je jedan od zahtjeva bio da sastanak bude zatvoren za medije jer su sudionici htjeli razgovarati bez prisustva medija.
Prije toga, sastanak su napustili predstavnik vlasti Vladimir Orlić, kao i oporbe Dragan Đilas, Nebojša Zelenović i Miroslav Aleksić, koji nisu odgovarali na pitanja.
Na naljepnicama koje su izlijepljene u holu FPN-a kao poziv na sastanak bilo je navedeno da je u pitanju dijalog o izborima 2020, odnosno, neka vrsta okruglog stola koji se održava u organizaciji Fonda za otvoreno društvo. Sve ostalo je, kako je rekla reporterka N1, bilo pod vijelom tajne.
Dekan FPN-a Dragan Simić, koji je bio jedan od uvodničara na skupu, izjavio je za N1: »Čim smo sjeli zajedno to je dobar znak. To je znak da postoji svijest i velika potreba da se razgovara, a to je već nešto«, rekao je Simić.

U zgradi fakulteta su, između ostalih, bili ministar policije Nebojša Stefanović, zastupnici Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, kao i zastupnica u Skupštini Srbije Marinika Tepić, Aleksandar Ivanović iz SDS, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov.