Održan sastanak predsjednika Skupštine grada i predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine

Predsjednik Skupštine grada Subotice, dr.sc. Bálint Pásztor primio je danas izaslanstvo Vijeća mađarske nacionalne manjine koje je predvodio predsjednik Vijeća, mr. Jenő Hajnal. Na sastanku koji je inicirao predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine bilo je riječi o pitanjima vezanim za službenu uporabu jezika, obrazovanje, kulture i informiranje.
Tradicionalna višejezičnost Subotice predstavlja iznimno važnu vrjednotu, te je očuvanje iste jednako važna kao i očekivanje i potreba za cjelovitom i ravnopravnom uporabom mađarskog jezika, kako u postupcima ispred gradske uprave – neovisno od toga radi li se o građevinskim pitanjima, porezu, upisa u matice ili drugim postupcima – ili o javnim natpisima koji određuju sliku grada. Sudionici razgovora zaključili su sa zadovoljstvom kako se na području Grada Subotice jezična prava u uvelike poštuju, a rukovodstvo grada će uz konstruktivnu suradnju s Vijećem mađarske nacionalne manjine, odlučno reagirati u cilju rješavanja možebitnih problema.
Razgovaralo se i o pitanjima vezanim uz obrazovanje, kulturu i informiranje: među inim o očuvanju mreže obrazovnih institucija u gradu, radu i razvitku ustanova kulture, kao i o kapitalnim ulaganjima Grada: izgradnji nove čitaonice Gradske knjižnice koja se realizira uz financijsku potporu Vlade Mađarske i uz sudjelovanje Vijeća mađarske nacionalne manjine, te o okončanju radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade Narodnog kazališta, i o poboljšanju uvjeta rada kazališta „Dezső Kosztolányi“ koje su zajednički osnovali grad i Nacionalno vijeće.
Predsjednik Vijeća mađarske nacionalne manjine izrazio je zadovoljstvo što će Fondaciju „Subotička sinagoga“ voditi dr.sc. Bálint Pásztor, osoba koja će i dalje raditi na očuvanju kulturnih vrijednosti i kulturne baštine, zalažući se svojim programom i djelima za njeno obnavljanje i uporabu, kako je i dokazao dosadašnjim djelovanjem.
Na kraju susreta sudionici su se složili kako će se u budućnosti redovito sastajati i usuglašavati zadaće, imajući u vidu interese mađarske zajednice i svih stanovnika grada – na njihovo zadovoljstvo.