Održana prva sjednica Radne skupine HNV-a i Gradske uprave Novog Sada

Sljedeći dogovor postignut na sastanku predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predstavnika gradske vlasti grada Novog Sada iz studenog 2019. godine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je 19. ožujka imenovao članove radne skupine za rješavanje svih otvorenih pitanja i postizanje sporazuma o suradnji između grada Novog Sada i HNV-a. Prva sjednica ove radne skupine održana je u Gradskoj kući u Novom Sadu 14. rujna. Nazočili su joj članovi radne skupine koje je delegirao gradonačelnik Vučević: član Gradskog vijeća za upravu i propise Milan Đurić (predsjednik Radne skupine), član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić (zamjenik predsjednika), ravnatelj Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić i ravnatelj Povijesnog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev, te članovi koje je imenovalo HNV: vijećnik Goran Kaurić, arhitekt-planer u Javnom poduzeću “Urbanizam” u Novom Sadu dr. Darko Polić i biolog – koordinator poslova međunarodne suradnje u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode Marko Tucakov.
Na sjednici su verificirani mandati članova i uručeno im je rješenje o utemeljenju Radne skupine, u kojem su navedeni njezini zadatci: „da svojim aktivnostima usuglasi potporu zajedničkim naporima HNV-a i Grada Novog Sada radi potpisivanja sporazuma između dvije strane u oblastima obrazovanja, kulture, medija, informiranja, vjere, sporta, ljudskih prava i gospodarstva, kao izraza zadovoljenja potreba hrvatske nacionalne manjine kao domicilne i starosjedilačke zajednice na teritoriji Grada Novog Sada; da prati i koordinira provođenje aktivnosti od strane tijela, posebnih organizacija i službi Grada, kao i ustanova i drugih pravnih osoba čiji je osnivatelj Grad Novi Sad, i da na zahtjev Gradonačelnika Novog Sada dostavlja izvješća o aktivnostima Radne skupine.“
Nakon pozdrava predsjednika Đurića i konstituiranja iznesen je prijedlog da se o pojedinim konkretnim pitanjima konzultiraju i prijedloge Radnoj skupini iznose pojedini članovi skupine. Rožić je iznio informaciju o redovitom financiranju triju hrvatskih udruga koje djeluju na području Grada, dok je Jokić izvijestio o tijeku poslova na izradi projekta obnove enterijera rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, za što je sredstva prethodno izdvojila Pokrajinska Vlada. Izrada se odvija u koordinaciji s upraviteljem Zaklade “Spomen-dom bana Josipa Jelačića” Kaurićem, te članovima Upravnog odbora Zaklade, a očekuje se da će tehnička dokumentacija biti gotova do 16. listopada, Dana rođenja bana Jelačića – praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji.
Kaurić je, zahvalivši se gradonačelniku Vučeviću na kvalitetu i operativnosti započete suradnje s HNV-om i uvažavanju hrvatske zajednice koja živi na području Grada, informirao članove skupine o inicijalnim potrebama Zaklade, napose s obzirom na najavljenu posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića rodnoj kući bana Jelačića, te predložio da se razmotri mogućnost sudjelovanja u financiranju rada Zaklade iz proračuna Grada u idućoj godini. Dr. Polić je, sa svoje strane podržao ideju da se žurno pristupi izradi Plana generalne regulacije Starog Majura u Petrovaradinu, napose s obzirom na ubrzanu novogradnju u tom dijelu grada gdje živi značajan dio Hrvata, a koji je, zbog svojih arhitekturalnih vrijednosti, već uvršten u buduću zaštitu okolice Petrovaradinske tvrđave. Tucakov je, predstavljajući se članovima radne skupine, naveo nekoliko prijedloga budućega rada Radne skupine u oblasti medija (jače vidljivosti hrvatske zajednice), pojedinih pitanja urbanističke ugroženosti objekata Katoličke crkve na području Grada i obrazovanja.