Otvoreni sedmi „Zavičajni dani“

Himnom „Bože pravde“ koju je izvela mlada etno-pjevačica Violeta Radić i bogatim kulturno-umjetničkim programom u subotičkom Dječjem kazalištu, večeras su službeno počeli sedmi po redu „Zavičajni dani“. Ovu, sada već tradicionalnu manifestaciju koju organizira Savez srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Stevan Bakić. „Ova kulturno-umjetnička manifestacija, koja ima i humanitarne i sportske značajke, posvećena je očuvanju i njegovanju običaja i tradicije svih naših ljudi koji su se, zbog burnih događaja prethodnih godina i desetljeća, iz raznih krajeva bivše države doselili u Suboticu. I koji nisu zaboravili – i nikada neće zaboraviti – vlastita stoljetna ognjišta, mjesta u kojima su rođeni i sve one iskonske vrijednosti koje su, prije svega u sebi, ovdje donijeli“, naglasio je gradonačelnik Bakić.
Programski sadržaji „Zavičajnih dana“, istaknuo je, osmišljeni su i s namjerom da se, godišnjim okupljanjem zavičajnih udruženja, folklornih i pjevačkih skupina, pjesnika, literarnih i likovnih stvaratelja iz Subotice, okruga i Republike Srbije, uz gostovanja društava i udruženja iz zemalja u regiji, razbiju stnovite predrasude i afirmiraju tolerancija i međusobno poštovanje.
„Na zadovoljstvo organizatora, sudionika i posjetitelja, program je iz godine u godinu bio sadržajniji i kvalitetniji. Na taj način uspostavljao se kontinuitet ovakvih susreta i druženja koji u velikoj mjeri promoviraju uvažavanje različitosti, vrijednost zajedništva i narodno stvaralaštvo. Grad Subotica će, izvjesno je, i ubuduće podupirati ovu i slične manifestacije, tako da se nadam da ćemo se i sljedećh godina radovati susretima upriličenim u ovom povodu“, poručio je gradonačelnik Bakić.
U okviru kulturno-umjetničkog programa, stihove iz svog pjesničkog opusa govorili su Goran Vračar i Tode Nikoletić, a nastupilo je i nekoliko kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina.

Izvor i foto: subotica.rs