Pedeset pet godina glazbenog djelovanja Bisere Veletanlić

Poznata pop i jazz pjevačica Bisera Veletanlić je nedavno na Sajmu knjiga u Beogradu obilježila 55 godina glazbenoga djelovanja promocijom CD-a i ploče svojih najvećih hitova. Na albumu se se našle pjesme koje je snimila za PGP RTS i onih festivalskih iz arhive Jugotona, današnjeg Croatia Recordsa. Album su zajednički objavile dvije spomenute diskografske kuće, ujedno i najveće u regiji.
U izbor su ušle sljedeće numere: Što još nikom nismo dali, Da si merak pesna, Milo moje, Dok te ljubim, Ne govori ništa noćas, Smejem se bez smisla, Budi dobar i misli na mene, Ručak za dvoje, Jedno leto kasno, Jutro će promijeniti sve (live) – Bisera i Indexi i Zlatni dan.
Biseri su ovom prigodom dodijeljena i dva velika priznanja. Naime, PGP RTS dodijelio joj je Zlatnu ploču, a Jugoton Croatia Records Posebno priznanje za jedinstveno muzičko stvaralaštvo.
Nagrade su joj uručili direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac i direktor PGP RTS-a Vladimir Graić.
Prisutnima su se još obratili i skladatelj i muzičar, te dugogodišnji Biserin suradnik Kornelije Bata Kovač, kao i urednica izdanja Natalija Cajić.
Nakon primanja nagrade, Bisera Veletanlić se obratila publici riječima:
»Lakše mi je pjevati nego mudrovati. Veliko hvala svima za nešto što ja, ni u silnim mojim maštanjima, nisam mogla izmaštati. Živimo tu gdje živimo, i nije mi palo na pamet da ja mogu to doživjeti«.
Promociji ovog CD/vinil izdanja, među ostalim, nazočili su i sestra slavne umjetnice, također čuvena pevačica Senka Veletanlić, hrvatski veleposlanik Gordan Bakota, kao i mnoge ličnosti iz svijeta filma, glazbe i književnosti.
»Jedna i jedina Bisera ovdašnje glazbene scene. Biseri su sasvim dovoljne riječi velike Sarah Vaughan: ‘Bijeli ljudi u Americi ne znaju pjevati kao ti’«, napisao je poznati glazbeni kritičar Petar Peca Popović na koricama ovog izdanja, a one ponajbolje sumiraju veliki, duži od pola stoljeća rad ove glazbene dive.