Polaganjem vijenaca obilježena 200. obljetnica rođenja Josifa Runjanina

Svečanim polaganjem vijenaca na obnovljeni nadgrobni spomenik Josifu Runjaninu na Uspenskom groblju u Novom Sadu 17. prosinca je obilježena 200. obljetnica rođenja skladatelja hrvatske himne u okviru proslave Dana izbora I. saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice, koji HNV proslavlja 15. prosinca. Obnova nadgrobnog spomenika rezultat je dogovora čelništva hrvatske zajednice u Republici Srbiji i Grada Novog Sada.
Događaju su, među ostalima, prisustvovali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Milan Bošnjak, predsjednik Srpskog narodnog vijeća iz Republike Hrvatske i predsjednik Odbora za ljudska prava Hrvatskog sabora Milorad Pupovac, gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, izaslanik predsjednika Pokrajinske vlade i pokrajinske tajnice za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama Goran Kaurić, predstavnici diplomatskog kora Republike Hrvatske u Republici Srbiji, upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića“ Darko Polić te članovi Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina koji godinama skrbe o Runjaninovom spomeniku čuvajući njegov lik i djelo.
U svom govoru predsjednica Vojnić je istaknula kako obnovljeni Runjaninov nadgrobni spomenik ima važnu simboličnu poruku. „Na prvom mjestu, obvezuje nas da kao pripadnici manjinskih naroda stihovima države u kojima živimo udijelimo najbolje note koje imamo. Na drugom, da poštujemo svoje korijene, svoj identitet i da se njime ponosimo. I na trećem, da stojimo jedan uz drugoga, ne samo na grobu – na kraju života, nego i u drugim, novim počecima te u međusobnim susretljivostima u svakodnevnim nam životima.“, rekla je Vojnić te je, također, iskazala posebnu zahvalnost gradonačelniku Grada Novog Sada Milošu Vučeviću za obnovu spomenika i Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu „Jelačić“ iz Petrovaradina na dugogodišnjoj brizi o Runjaninovom grobu i njegovanju uspomene na njegov lik i djelo.
Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je ocijenio kako je ovo važan dan za Srbe iz Hrvatske i Hrvate u Srbiji. „Sjećamo se čovjeka koji je stvorio historijsku poveznicu između Hrvata i Srba, između Hrvatske i Srbije. Prije 130 godina on je dobio čast da njegova kompozicija postane priznata i prihvaćena kao hrvatska himna, a njegov kreativni i stvaralački čin danas je poveznica dvaju naroda.“, rekao je Pupovac.
Gradonačelnik Grada Novog Sada Miloš Vučević podsjetio je kako je nadgrobni spomenik Runjaninu obnovljen nakon gotovo jednog stoljeća. „Runjanin je bio zaboravljen gotovo jedno stoljeće, otrgnut iz sjećanja, a danas je možda malo i nezgrapan u kontekstu aktualnih srpsko-hrvatskih odnosa. Ovaj događaj je možda i znak da jedni druge bolje čujemo, bolje razumijemo, da prije svega pričamo o budućnosti, a da nađemo i dobre primjere suradnje iz prošlosti. Josif Runjanin je tu svakako jedan od najboljih primjera.“, rekao je Vučević te dodao kako će projekt obnove obilježja značajnih za nacionalni i kulturni identitet Hrvata u Novom Sadu biti nastavljen.
Josif Runjanin, služeći kao vojnik pod vodstvom bana Jelačića i potaknut preporodnim idejama Jelačićeva kruga, skladao je u 19. st. melodiju na stihove pjesme Horvatska domovina pjesnika Antuna Mihanovića koja se ubrzo proširila, a 1891. godine proglašena je hrvatskom himnom pod nazivom Lijepa naša domovino.

Foto/izvor: HNV