Potpisani ugovori za prekograničnu suradnju: 543.000 eura za 25 projekata

U Osijeku su danas uručeni ugovori za projekte koji se realiziraju iz Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023. godinu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Bit će financirano 25 projekata ukupne vrijednosti od 543.000 eura. Sredstva su dobile udruge, župe i druge crkvene organizacije, obrazovne i druge institucije, medijske kuće, općine, županije…

Povjerenstvo za odabir projekata vodilo je računa o utjecaju projekata na razvoj prekogranične suradnje, utjecaju projekta na ciljane skupine i relevantnost u skladu s područjima financiranja, utjecaju projekta na zadovoljavanje općih i javnih potreba zajednice Hrvata u Srbiji te njihovoj povezanosti s prekograničnim područjem u Republici Hrvatskoj te broju i kvaliteti zajedničkih aktivnosti unutar prijavljenog projektnog prijedloga.

»Ukupno je bilo 66 projekata, ali obzirom na raspoloživi iznos odabrano je 25. Naredne godine iznos sredstava bit će četiri puta veći, dva milijuna eura«, kazao je državni tajnik ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

Ugovori su potpisani u Osječko-baranjskoj županiji čiji je župan Ivan Anušić uz predsjednika DSHV-a Tomislav Žigmanova bio inicijator ove pomoći Hrvatima u Srbiji.

»Ovo je nastavak suradnje. Otvaraju se nove perspektive za hrvatsku zajednicu, stvaraju se uvjeti za integriranje u lokalnu zajednicu«, kazao je Žigmanov.

»Ovo je još jedan poticaj za Hrvate u Srbiji. Naše udruge će sada moći provoditi i razvojne projekte«, kazala je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Projekat podržalo Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice